Viața în Hristos în orizontul autorității și libertății morale – apariție editorială lansată cu prilejul aniversării a trei decenii de existență a Seminarului Teologic din Suceava

Cu darul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților a apărut la editura Crimca lucrarea „Viața în Hristos în orizontul autorității și libertății morale” avându-l ca autor pe părintele Filaret Ruscan – consilier eparhial în cadrul sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină.

În vederea încununării acestui efort de alcătuire și de editare a lucrării amintite în data de 15.12.2021 a avut loc lansarea cărții către publicul larg, preocupat de tema devenirii întru Hristos prin păstrarea unui echilibru între autoritate și libertate.

Evenimentul amintit a fost găzduit în capela Seminarului teologic „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava, condus cu devotament de arhid. prof. dr. Bogdan Hrișcă în calitate de director. Printre oaspeți s-au numărat părintele profesor universitar Gheorghe Popa – conducătorul științific al lucrării, arhid. drd. Ionuț Ispoescu – consilier în cadrul sectorului Teologic Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, profesori și elevi din cadrul seminarului sucevean.

În cadrul prelegerilor s-a subliniat importanța lucrării prezentate și s-a accentuat faptul că în viața Bisericii problema autorității corelată cu libertatea trebuie cercetată atent pentru că altfel pot apărea foarte ușor situații nedorite în manifestarea greșită a celor două concepte.

Totodată, părintele profesor Gheorghe Popa – titularul catedrei de Teologie Morală a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a făcut câteva precizări esențiale pentru motivarea celor prezenți în studierea teologiei din iubire față de Dumnezeu și aplicarea celor studiate cu multă responsabilitate.

În același context, părintele consilier Ionuț Isopescu a vorbit despre profunzimea teologică a gândirii și seriozitatea în purtare a părinților profesori de la Facultatea de Teologie din Iași, fapt care a așezat această instituție între cele mai prestigioase și mai frumoase domenii de cercetare.

În încheiere părintele director Bogdan Hrișcă a mulțumit distinșilor oaspeți pentru prezență și a subliniat faptul că acest eveniment se încadrează foarte bine în sfera zilelor aniversare, dedicate împlinirii a trei decenii de la întemeierea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”.

Pentru cei care doresc să achiziționeze cartea, facem precizarea că aceasta se poate procura de la pangarul din incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava și de la alte magazine bisericești.