Un nou Centru de Tineret Ecclesia a fost înființat la Seminarul Teologic Mitropolitul Dosoftei din Suceava

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților am ajuns, până acum, la un număr de 12 Centre de Tineret Ecclesia în eparhia noastră.

Cel de-al doisprezecelea centru a fost înființat vineri, 12 octombrie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei din Suceava, în ajunul zilei dedicate Sfintei Scripturi și unuia dintre ocrotitorii școlilor teologice, Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.

Deoarece, în acest an, ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur este sărbătorită într-o zi de sâmbătă, la invitația PC arhid. dr. Bogdan Hrișcă, directorul  școlii teologice sucevene, am participat la cursurile online ale elevilor seminariști din ziua precedentă, pentru a-l evoca  pe sfântul mare Arhipăstor al Ortodoxiei, dar și pentru a celebra împreună cu elevii seminariști Ziua Bibliei.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte privind nevoile și frământările spirituale ale elevilor de liceu, ale adolescenților și tinerilor care sunt fiii și fiicele Bisericii noastre, încercând să găsim și soluții în rezolvarea unora dintre aceste problematici.

Discutând împreună cu părintele director și cu elevii seminariști ai claselor a XI – a și a XII – a, am concluzionat că ar fi benefică și chiar necesară organizarea unui Centru de Tineret Ecclesia și la nivelul seminarului teologic sucevean, în vederea formării unor echipe de responsabili cu cateheza, care să organizeze întâlniri cu celelalte centre de tineri din eparhie, în cadrul cărora să susțină discuții tematice, dialoguri teologice și cateheze liturgice pentru colegii și prietenii lor dintr-o astfel de comunitate.

La finalul întâlnirii noastre, ca răspuns la invitația părintelui director și la dorința elevilor seminariști, a fost înființat un nou centru de tineret în  Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la doar câteva ore după cel de la Câmpulung Moldovenesc, cel de-al doisprezecelea purtând numele de Centru de Tineret Ecclesia al Seminarului Teologic din Suceava.

Mulțumim pe această cale PC arhid. dr. Bogdan Hrișcă, directorul seminarului din eparhia noastră, pentru invitația adresată și elevilor seminariști din clasele terminale, pentru deschiderea și dorința de implicare în proiectul nostru, desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, reprezentat de doamna inspector Daniela Ceredeev.

Nădăjduim ca în viitor să fim o comunitate strâns unită, care să vină în întâmpinarea frământărilor și întrebărilor tinerilor. Astfel, să încercăm a fi în Biserică, o singură familie unită în Dumnezeu, după îndemnul din scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur: Biserica este comunitatea sufletelor strâns unite cu Persoanele Sfintei Treimi. În Biserică, creştinii împreună-vieţuiesc cu Dumnezeu.

Prof. Cristi-Gabriel Hurjui

Consilier Eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață