Taina Sfântului Maslu de obște în prima duminică a Postului Adormirii Maicii Domnului

În prima duminică a lunii august 2023 și a postului închinat Adormirii Maicii Domnului, când în bisericile ortodoxe a fost prăznuită liturgic Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Prin această Taină a Bisericii, menționată de Sfântul Apostol Iacov în epistola sa sobornicească (Iacov 5, 15), clericii și credincioșii se roagă Celui Ce este Atotputernic și Mult-îndurător pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

Împreună cu soborul slujitor, ierarhii au înălţat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor prezenţi şi a celor ce se află în spitale sau în casele lor, pe patul de suferinţă, dar și pentru cei afectați de depresie și singurătatea sufletească și trupească, și pentru toți cei ce se străduiesc pentru binele lor, doctori, asistenți, infirmieri, îngrijitori.

La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, coordonat de Arhid. Nifon Baciu.

La final, credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către cei doi arhierei și prin ungerea cu untdelemn sfințit de către părinții rânduiți să străjuiască racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, aflată în paraclisul mănăstirii. Folosului duhovnicesc al participării la Taina Sfântului Maslu i s-a adăugat bucuria întâlnirii în rugăciune cu ocrotitorul Cetății Sucevei, mare apărător al credinței și mijlocitor pentru nenumărate minuni înaintea Tronului lui Dumnezeu.

Evenimentul a fost transmis live de Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și pe paginile partenerilor media.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi