Taina Sfântului Maslu de obște a încununat sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

Ultimele ecouri ale bucuriei sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim au fost trăite de cei ce și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, prin participarea la Taina Sfântului Maslu de obște, săvârșită în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de către cei doi ierarhi ai Eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. A devenit deja o tradiție ca această Sfântă Taină a Bisericii, la care face trimitere Sfântul Apostol Iacov în Epistola sa adresată tuturor creștinilor (Iacov 5, 15), să fie săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală în cele patru mari posturi de mai bine de trei ani. În cadrul acestei slujbe, clerici și credincioși s-au rugat împreună Doctorului cel Mult-îndurat și Atotputernic pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, întemeindu-și credința și nădejdea pe nenumăratele tămăduiri săvârșite atât de Mântuitorul Hristos, cât și prin Preacurata Sa Maică ori Sfinți, prietenii Săi.

Numeroși credincioși s-au bucurat de binecuvântarea arhierească și de rugăciunile rostite de cei doi ierarhi către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți sau au urmărit transmisiunea în direct, întrucât evenimentul a fost transmis în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință, anul 2024 fiind proclamat drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Din sobor au făcut parte preoți și diaconi de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în frunte cu starețul, arhim. Serafim Grigoraș, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, dar și părinți stareți ai mai multor așezăminte monahale din eparhie: arhim. Haralambie Țanef – stareț al Mănăstirii Mirăuți, protos. Grigorie Călin – stareț al Mănăstirii Adâncata, protos. Gabriel Gaman – stareț al Mănăstirii Râșca, protos. Artemie Drăgan – stareț al Mănăstirii „Sfântul Ilie” – Dorna Candrenilor, și protos. Nectarie Jacotă – Stareț al Mănăstirii Bărnărel.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Cei prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către preoții slujitori, nu înainte ca Înaltpreasfințitul Părinte Calinic să citească, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegare, inclusiv pentru cei suferinzi de depresie și slăbănogiți trupește ori sufletește.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop le-a mulțumit tuturor pentru împreuna rugăciune, invitându-i pe cei care doresc să aprofundeze semnificația Tainei Sfântului Maslu să răsfoiască lucrarea semnată de Înaltpreasfinția Sa, „Despre Sfintele Taine și Ierurgii”. Urându-le spor duhovnicesc în perioada urcușului spre sărbătoarea Învierii Domnului, ierarhul le-a recomandat participanților să participe la Deniile care punctează ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, iar în Săptămâna Luminată să filtreze prin sufletul propriu toate evenimentele prin care Fiul lui Dumnezeu a răscumpărat firea omenească și a reașezat-o în demnitatea cea dintâi, de la Creație.

Cei aflați în curtea așezământului monahal s-au îmbogățit duhovnicește în această perioadă premergătoare Învierii Domnului și prin închinarea la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cunoscut apărător al credinței și mijlocitor pentru nenumărate minuni înaintea Tronului lui Dumnezeu.

Cei care doresc să participe la slujbele săvârșite în Săptămâna Pătimirilor la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” pot accesa programul liturgic AICI.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi