Taina Sfântului Maslu de obște a încununat Duminica Sfintei Cruci la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În prima duminică a lunii lui Prier și a treia a Sfântului și Marelui Post, 7 aprilie 2024, când în bisericile ortodoxe a fost prăznuită liturgic Sfânta Cruce, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Săvârșirea acestei Sfinte Taine a Bisericii, menționată de Sfântul Apostol Iacov în epistola sa sobornicească (Iacov 5, 15), în cele patru mari posturi, a devenit o tradiție la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de mai bine de trei ani. În cadrul acestei slujbe, clericii și credincioșii s-au rugat împreună Doctorului cel Mult-îndurat și Atotputernic pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, întemeindu-și credința și nădejdea pe nenumăratele tămăduiri săvârșite atât de Mântuitorul Hristos, cât și prin Preacurata Sa Maică ori Sfinți, prietenii Săi.

Numeroși credincioși s-au bucurat de binecuvântarea arhierească și de rugăciunile rostite de cei doi ierarhi către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți sau au urmărit transmisiunea în direct, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință, anul 2024 fiind proclamat drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, dar și părinți stareți ai mai multor așezăminte monahale din eparhie.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegarea păcatelor, dar și pentru cei care suferă de depresie, una dintre cele mai prezente boli în societatea contemporană.

În încheiere, solista Alexandra Dan a interpretat pricesnele Unde să mă duc eu, Doamne? și Doamne, ești a mea iubirenspre aducere aminte de îndelunga răbdare a lui Dumnezeu, Care așteaptă ca un părinte iubitor întoarcerea noastră, dar și de faptul că fără El nu putem face nimic.

Înainte de a se întoarce la casele lor, credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu agheasmă și ungere cu untdelemn sfințit de către părinții rânduiți. Pentru a plini bucuria și pacea sufletească a acestei duminici cu o deosebită încărcătură duhovnicească, cei prezenți și-au arătat dragostea și evlavia prin închinare Sfintei Cruci, fumos împodobită, adusă în mijlocul credincioșilor din Sfântul Altar, dar și Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, grabnic ajutător și făcător de minuni, cunoscut apărător al credinței și mijlocitor înaintea Tronului Preasfintei Treimi, ale cărui moaște întregi sunt așezate în această perioadă în paraclisul așezământului monahal.

Slujba a fost transmisă în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Daniela Livadaru