Tabloul complet al echipelor finaliste – Campionatul de Fotbal pentru tinerii din Parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Avem tabloul complet al echipelor finaliste. Sunt 5 echipe parohiale de tineri care își vor disputa supremația în Faza Finală a Campionatului de Fotbal pentru tinerii din Parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Dacă la sfârșitul lunii Iulie știam campioanele zonale VDS TEAM Vicovu de Sus, reprezentanta Protopopiatului Rădăuți și Gura Humorului, reprezentanta Protopopiatului Suceava II, acum le cunoaștem și pe celelalte echipe finaliste: Dumbrăveni, reprezentanta Protopopiatului Suceava I, Siliștea Dolhasca, reprezentanta Protopopiatului Fălticeni și Moldovița, reprezentanta Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Echipa VDS Vicovu de Sus și-a câștigat locul în Marea Finală trecând de echipa parohială de tineri din Putna, scor 2-1, iar formația din Gura Humorului s-a calificat mai departe înfrângând tot cu scorul 2-1 echipa din Bosanci. Echipa Dumbrăveni (a celor 5 Parohii din localitate + Sălăgeni) a a vut un parcurs foarte bun, trecând în finala zonală de echipa tinerilor Parohiei Plopeni cu scorul de 5-1. Cu un rezultat excelent în finala zonală (5-2) s-a calificat și echipa Siliștea Dumbrăveni, în detrimentul echipei tinerilor din Parohia Rădășeni. După două meciuri disputate (tur-retur) și cu scorul general de 8-4 (5-3 tur și 3-1 retur), echipa din Moldovița a întrecut echipa din Iacobeni.

Faza Finală se va desfășura în mun. Suceava, în zilele de 23 și 24 August 2021 la Liceul cu Program Sportiv Suceava, pe terenurile cu iarbă sintetică din cadrul Complexului Sportiv. Calendarul competițional al Fazei Finale și Cupa Mușatinilor ce va fi acordată echipei câștigătoare vi le vom prezenta în perioada imediat următoare.

53 de echipe parohiale de tineri s-au înscris la Campionatul de Fotbal al Arhiepiscopiei noastre. Pentru primul an suntem foarte mulțumiți.

Am fost în mijlocul tinerilor și am văzut bucuria lor de a ieși și a face mișcare, de a juca fotbal, de a se întâlni, de a-și arăta calitățile, de a se valoriza și promova unii pe alții. M-au impresionat tinerii care la început de joc se adunau în cerc și rosteau rugăciunea Tatăl nostru. Dincolo de dorința de a câștiga, spune multe momentul de rugăciune de la început. Așa sunt obișnuiți, simt că le lipsește ceva dacă nu se roagă și fac semnul Sfintei Cruci la începutul lucrului. Duc mai departe tradiția creștinească frumoasă învățată de la părinți și mai departe de la bunici și tot așa din neam în neam, după zicala din popor: „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!”.

Așadar, și prin fotbal tinerii învață să fie uniți, să aibă spirit de echipă, să acționeze împreună, să tragă toți pentru același scop: victoria corectă, muncită, frumoasă. Iată cum valorile creștinești, care clădesc o societate, pot fi crescute și în cadrul unei competiții sportive pentru tineri!

Prin acest proiect – Campionatului de Fotbal pentru tinerii din Parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – dorim să transmitem un mesaj generației tinere de a face mișcare, sport, pentru că sedentarismul, petrecerea îndelungată pe internet (rețele de socializare, jocuri video) și pe telefon dăunează grav sănătății și dezvoltării fizice, psihice și duhovnicești. Campionatul este organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților împreună cu Asociația Județeană de Fotbal Suceava.

Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pentru binecuvântare și pentru tot sprijinul! Mulțumim pentru colaborare d-lui Ciprian Anton, Inspector General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava și Președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava. Mulțumim domnilor profesori de Educație Fizică, arbitrilor și cadrelor medicale. Mulțumim tuturor celor care care ne-au fost alături până acum și vor fi alături și pe viitor!

pr. Justinian-Remus A. Cojocar