Tabăra de vară „Mai aproape de cer”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 24–25 iulie, s-a desfășurat prima ediție a taberei  „Mai aproape de cer” la Schitul Sfântul Ilie – Salaș al Mănăstirii Putna. Plini de energie și de entuziasm, patru tineri voluntari au sprijinit activitățile taberei, sub îndrumarea domnului profesor Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus.

Aici, unde timpul parcă se măsoară altfel,140 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani au petrecut alături de cei patru voluntari două zile de poveste. Fiecare zi a început cu genunchii plecați în fața Domnului pentru că, de altfel, așa trebuie să pornească la drum orice călător în drumeția sa spre cunoaștere. Un lucru care a rămas în mintea fiecărui participant a reprezentat înțelegerea importanței comuniunii și a dragostei dintre noi, lucru demonstrat prin îmbrățișările de la finalul fiecărei zile.

Sâmbătă, după Te Deum-ul de deschidere, am simțit bucuria de a fi împreună, ridicând steagul României și întinzând o horă în jurul acestuia. Apoi, sprijiniți de entuziasmul copiilor, voluntarii și-au desfășurat activitățile. În cadrul atelierului „Pași mici spre a fi om mare”, copiii au purtat discuții în jurul valorilor pe care un tânăr creștin trebuie să și le însușească, alături de Bianca Roman; și-au exersat spiritul de echipă la atelierul de „Activități sportive” desfășurat de Adrian Turtă; s-au amuzat și au învățat ceea ce este comuniunea alături de Andrei Hasna, prin intermediul „Activităților interactive”; iar „Valoarea cântecului” a oferit posibilitatea copiilor de a înțelege importanța folclorului autentic, cu bucurie și cu zâmbet, alături de Silvia Mleșniță.

În a doua zi a taberei soarele dimineții ne-a bucurat și ne-a oferit energia pentru noi activități. După Sfânta Liturghie, am dansat, am cântat, ne-am distrat împreună și ne-am pus imaginația la contribuție pentru a crea adevărate opere de artă, pictând pe pietre. De asemenea, în ambele zile l-am avut în mijlocul nostru pe părintele Gherasim de la Mănăstirea Putna, care ne-a împărtășit câteva povești din tolba sa.

Momentul culminant a fost cel în care Părintele Stareț, Arhim. Melchisedec, a venit în mijlocul nostru. Cu mare dragoste, fiecare participant s-a apropiat de sfinția sa dăruindu-i câte o floare și o îmbrățișare caldă. Părintele ne-a oferit cuvinte de folos și, spre final, fiecare participant a primit daruri.

Ca în fiecare an, nu am putut rata marele foc de tabără care ne-a adunat pe toți în jurul lui. Cântece, chitară, jocuri și multă voie bună – așa aș descrie acest moment.

În opinia noastră, tabăra este un loc miraculos în care învățăm lucruri noi, legăm prietenii, fiind vegheați de Cer, un imens policandru care veghează pământul într-un șuvoi de lumină și căldură. Această tabără este cel mai bun prilej prin care, evadând din cotidian, să ne oprim și să cugetăm la ce suntem, la ce avem, la ce am fost și la ce am avut. Este un prilej prin care tradiția mai primește un buchet de speranță, Ortodoxia îmbrățișează câteva bătăi de inimi în plus și Dumnezeu Se bucură, alături de copii, de frumusețea unui popor care promite să renască.

Silvia Mleșniță

Foto credit: Vasile Schipor