Tabăra „Comorile satului” a ajuns și în parohia Boroaia

În perioada 6-10 august 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, tabăra „Comorile satului” a ajuns și în localitatea Boroaia din județul Suceava. Colaborarea dintre Departamentul de Tabere al Arhiepiscopiei și Asociația de Tineret JoyCamps România a reușit din nou să împletească activitățile recreative cu cele duhovnicești, activități la care au luat parte peste 90 de fii ai parohiei din Boroaia.

Tinerii animatori au fost cei care au inițiat în fiecare dintre cele cinci zile ateliere diverse, copiii fiind pe tot parcursul taberei în jurul bisericii și în curtea școlii. S-au organizat atât ateliere de prim ajutor, cât și ateliere de creație, fiecare copil reușind să împletească câte o cruciuliță de pus la gât. Au învățat diverse coregrafii și dansuri, au mers în drumeție, acolo unde au pus în practică jocuri de autocunoaștere și de încredere în coechipieri.

Pe lângă dorința de a avea parte de distracție, organizatorii taberei au început fiecare zi cu rugăciunile de dimineață, iar seara, înainte de a se risipi la casele lor, copiii au rostit împreună rugăciunile de seară. Pentru ca amprenta taberei să fie și una duhovnicească, unul dintre atelierele desfășurate a avut în centrul său Sfânta Taină a Spovedaniei, tinerii mărturisindu-se și ulterior împărtășindu-se duminică, în cadrul Sfintei Liturghii.

Ultima seară a culminat cu așteptata comoară. Participanții, împărțiți pe echipe, au pornit pe drumul comorii care i-a surprins cu probe deosebite, prin intermediul cărora le-au fost testate spiritul de echipă și îndemânarea individuală. Fiecare grup a ajuns într-un punct comun cu o parte din harta finală, ei înțelegând astfel că numai împreună pot conlucra, descoperind astfel ce se ascunde în spatele acestei comori. Focul de tabără a fost și de data aceasta nelipsit. Comunitatea parohiei s-a adunat în jurul focului, fiind astfel îndeplinit unul din scopurile taberei, acela de a aduce în comuniune oamenii satului.

Ziua a cincea de tabără a fost întru totul deosebită. Parohia l-a avut ca oaspete pe Preasfințitul Damaschin Dorneanul. Acesta a oferit copiilor un ultim gând cald, a vizionat împreună cu ei filmul final al taberei și a oferit câte un dar celor care au făcut posibilă organizarea acestei tabere.

„Suntem onorați pentru binecuvântarea de a participa în această vară cu două programe de tabără și în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Proiectul Comorile satului își propune să investească în copiii și tinerii care vor să îl aibă pe Hristos mai aproape de suflețelul lor. Animatorii noștri voluntari, din toate părțile Moldovei, și-au jertfit din timpul lor, din vacanța lor, din plăcerile lor pentru a aduce bucurie și în două comunități din mânda Bucovină. Timp de 10 zile, echipa noastră a adus zâmbete în două localități din Suceava – Mihoveni și Boroaia – și sper că aceste tabere să reprezinte un început bun, solid, pentru viitoarele proiecte de educație non-formală din această binecuvântată arhiepiscopie. Spre final, doresc să aduc un gând bun Părintelui Arhiepiscop Calinic, care a binecuvântat aceast proiect, Părintelui Episcop-vicar Damaschin Dorneanul, care ne-a sprijinit în tot acest demers și care ne susține în permanență, părintelui Florin Melinte, părintelui Silviu Maxim și familiilor lor pentru disponibilitatea și jertfa lor nemăsurată, tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a taberei și părinților care și-au încredințat copiii să fie îngrijiți, îmbrățișați și iubiți de animatorii noștri. Taberele JoyCamps Romania continuă toată vară și, în gând de final, sperăm că am reușit să îl aducem pe Hristos mai aproape de copii. Până la urmă, taberele noastre vin în întâmpinarea Bisericii și a copiilor, și își propune – precum zice și crezul nostru – să umplem cât mai mult țara de zâmbete.” – ne-a împărtășit Flavius-Ștefan Popa, vicepreședinte JoyCamps Romania.

            Arhid. Paul Vlad LUNGU, referent al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină

Foto Credit: Andrei Munteanu