Slujbă de noapte în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe #HramSuceava2022

Mulțimea de credincioși venită să aducă prinos de rugăciune și recunoștință Sfântului Ioan cel Nou a luat parte și la slujbele speciale prilejuite de sărbătoarea hramului din acest an.

Miercuri, la ceas de seară, după procesiunea „Calea Sfinților”, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a urmat rânduiala privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Slujba Vecerniei unită cu Litia şi a Utreniei a fost săvârşită pe scena amenajată în curtea Catedralei Arhiepiscopale.

Din soborul de slujitori condus de arhim. Gherasim Curaciuc, Inspector al Departamentului de Colportaj al Arhiespiscopiei Sucevei și Rădăuților, au mai făcut parte pr. Filaret Ruscan, Consilier Eparhial al Sectorului de misiune pastorală și actualitate creștină, dar și alți părinți slujitori ai Centrului Eparhial și ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena, și format din absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox din Suceava, actuali studenți teologi.

Mâine dimineață, după rânduiala Miezonopticii și a Ceasurilor, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, iar de la ora 19:00, în biserica mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină. Începând cu ora 21:00 va fi oficiată, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, slujba de Priveghere a Sfântului Ioan cel Nou.

***

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului din acest an vor fi transmise LIVE pe Facebook și YouTube, pe canalele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Doxologia și BucovinaTV.