Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Marea sărbătoare a Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos a adus bucurie, lumină și pace în sufletelor celor prezenți astăzi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

În ziua acestui important praznic al Bisericii noastre, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în imediata apropiere a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Catedrala Arhiepiscopală și de la Centrul Eparhial Suceava.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Lucian – Ionuț Tablan Popescu. La momentul Chinonicului, membrii corului au interpretat colinde tradiționale.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, arhidiaconul Ioan Tofan a fost hirotonit ieromonah.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în timpul deceniilor în care a fost cu vrednicie starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, arhimandritul Grigore Halciuc a primit din partea Înaltpreasințitului Părinte Calinic OrdinulCrucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

La final, părintele arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, a dat citire scrisorii pastorale la Nașterea Domnului a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, intitulată „Taina maternității întru feciorie a Maicii Celui Unul-Născut”.

Pentru a încununa bucuria acestei zile închinate venirii în lume a Mântuitorului, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale a susținut un concert de colinde românești. Nu doar vestitorii Nașterii Domnului, ci toți cei prezenți au fost răsplătiți de Înaltpreasfinția Sa cu daruri.

Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava s-a constituit în 26 noiembrie 2020, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Grupul este dirijat de arhidiaconul Ilie Leonte, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoţi şi diaconi, cu studii teologice şi conservator.

Irina Ursachi