Eparhia Sucevei și Rădăuților s-a împodobit în chip tainic cu un nou loc afierosit lui Dumnezeu în Duminica a șasea după Rusalii, în ziua pomenirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, 20 iulie 2025. În această zi a fost binecuvântată piatra de temelie a bisericii mari a Schitului Valea Seacă, cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfânta Cuvioasă Elisabeta”, schimonahia care s-a nevoit pe aceste meleaguri, în Munții Rarău-Giumalău, și care va fi canonizată anul viitor, 2026, cu prilejul Anului comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame) în Patriarhia Română.
La ceas de vecernie, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a fost întâmpinat la poalele Munților Rarău, la schitul aflat sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, cu pâine și sare, dar și cu flori, potrivit obiceiului, de către obștea așezământului monahal îndrumată duhovnicește de protos. Rafail Petraru, precum și de un numeros sobor de preoți și diaconi, clerici de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi, între care pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, întâistătător al eparhiei ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a locului donat de membri ai familiei Nisioi, ctitori ai ansamblului monastic, și a sfințit piatra de temelie a bisericii prin stropire cu agheasmă și cu untdelemn sfințit.
Veniți în acest tărâm de basm al Bucovinei pentru a se bucura de binecuvântarea arhierească, credincioșii prezenți la slujbă s-au rugat împreună cu ierarhul și soborul slujitor ca prin împreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu să se ridice cât mai grabnic lăcașul de rugăciune, spre slava Celui Care a făcut ca în aceste locuri cerul să își plece fruntea pe pământ, ca omul să își ridice mai ades ochii spre cer.
După binecuvântarea și mai apoi așezarea pietrei de temelie pentru noul așezământ, Preasfințitul Părinte Ieronim le-a vorbit celor prezenți despre cât de importantă este părtășia la această lucrare de zidire a bisericii, evocând puterea nemărginită a Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, forma acesteia amintind de obiectul pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, considerat altar al iubirii și jertfei lui Dumnezeu. ”Aici va fi un altar care va uni pământul cu cerul și cerul cu pământul. Rugăciunile comunității monahale și ale tuturor credincioșilor care vor veni aici se vor înălța și din acest locuri, vor fi ascultate de Dumnezeu. Și acest lucru minunat este foarte important și este o mare binecuvântare pentru cei care au avut inițiativa acestei ctitorii, prin ceea ce s-a făcut deja și prin paraclisul de alături. Și acum continuă prin această biserică, care poartă forma Sfintei Cruci, semnul mântuirii noastre, semnul Fiului Omului, semnul care se așază pe fața tuturor celor ce drept cred în Dumnezeu și se străduiesc să împlinească cu râvnă și cu dreptate poruncile lui Dumnezeu.”
Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa i-a felicitat pe cei care se înveșnicesc prin sprijinirea lucrării Bisericii, ctitorii unui locaș de închinare primind de la Preamilostivul Dumnezeu nenumărate daruri duhovnicești. „Felicităm și binecuvântăm pe cei ce au avut această inițiativă și îi încredințăm că va începe o lucrare care nu este tocmai ușoară, o lucrare care poate va fi și costisitoare, dar Dumnezeu va pune și El umărul și va ajuta. Și ceea ce se va realiza aici va fi spre bucuria Bisericii și spre bucuria celor ce au învățat de la Domnul nostru să fie darnici, căci El tot ceea ce ne dăruiește din darurile și din tainele Sale, toate acestea ni le face fără niciun fel de plată. Este o dăruire absolută și cei care învață de la Domnul Hristos să dăruiască primesc binecuvântarea Sa și și spor în toate activitățile, iertare de păcate ale lor, ale familiei și ale tuturor și ale celor din neamul lor până la șapte neamuri și poate prin mila lui Dumnezeu și mai departe.”
Protos. Rafael Petraru, egumenul schitului așezat sub ocrotirea Maicii Domnului, le-a vorbit celor prezenți despre cea care anul viitor va fi canonizată cu numele de „Sfânta Cuvioasă Elisabeta de la Pasărea”, pustnică, nevoitoare și râvnitoare care s-a rugat în munții Bucovinei, biserica a cărei piatră de temelie a fost sfințită astăzi fiind primul locaș închinat schimonahiei Elisabeta, trecută la Domnul la 6 iunie 2014.
„Fiți binecuvântați și Sfântul Proroc Ilie, pe care l-am sărbătorit astăzi, să vă dăruiască din credința și din râvna sa, așa precum și Cuvioasa Maică Elisabeta a luat din învățăturile părinților noștri, a cuvioșilor, a celor postitori și asceți, a luat exemplul lor și Dumnezeu a întărit-o, fiind trup slab de parte feminină, să înfrunte toate greutățile, frigul, lipsurile și, cu siguranță, năvălirile diavolești și ispitele care veneau asupra ei, precum știm și din viața altor sfinți cuvioși pustnici. S-a învrednicit să se proslăvească și Biserica o cinstește și va fi canonizată în cursul anului care vine, care are o semnificație specială, fiind închinat sfintelor femei ale neamului, când vor fi canonizate și binecredincioase doamne precum Maria Brâncoveanu, care asemenea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a simțit sabia în sufletul, în inima sa, când în fața ei au fost martirizați copiii și soțul ei și ginerele, sfetnicul Ianache. De asemenea, sfânta care mai târziu a lăsat podoabele care erau purtate de domnițe și și-a pus pe frunte mandilă smerită de monahie și alte sfinte, unele și persoane din mijlocul credincioșilor. Pentru că, desigur, sfințenia este o chemare universală. Nu numai preoții, ierarhii, călugării, călugărițele sunt chemați la sfințenie, toți oamenii.”
Preacuvioșia sa a adus apoi cuvânt de mulțumire tuturor celor care s-au făcut părtași bucuriei acestei zile deosebit de importante pentru obștea pe care o conduce și pentru credincioșii care s-au unit în rugăciune. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare, Preasfințitului Părinte Ieronim, pentru slujba săvârșită pe aceste meleaguri, către soborul împreună slujitor, precum și către toți închinătorii și ostenitorii așezământului monahal.
Aflat la poalele masivului Rarău, la numai 5 km de Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” Valea Seacă a fost ridicat într-o poiană luminoasă la dorința, din dragostea și cu contribuția familiei Constantin și Elena Nisioi, în semn de mulțumire adusă Născătoarei de Dumnezeu și Preasfintei Treimi pentru toate binecuvântările dăruite de-a lungul timpului de Preamilostivul Dumnezeu. La data de 22 iulie 2014, vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, a așezat piatra de temelie a sfântului locaș închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Doi ani mai târziu, în cea de-a douăzeci și una zi a lui Florar, anul mântuirii 2016, a fost sfințit Paraclisul închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena. Complexul monastic a cunoscut o perioadă de continuă înflorire, împodobind șiragul așezămintelor monahale ridicate în ultimii ani pe aceste meleaguri.
În acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, schitului i-a fost rânduit un nou călăuzitor duhovnicesc, protosinghelul Rafael Petraru, instalat în demnitatea de egumen în după-amiaza zilei de 2 martie 2025, în Duminica a patra a Triodului.
Irina Ursachi