Sfințirea noului Spital Municipal din Fălticeni

La mai bine de 30 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, în după amiaza zilei de 1 septembrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, un sobor de preoți condus de către părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, în prezența colectivului medical, a sfințit noul Spital al Municipiului Fălticeni.

Cu acest prilej au fost binecuvântate secțiile unității medicale, dar și Unitatea de Primiri Urgențe. Delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost PCuv. protos. Alexandru Moroșanu, director de departament în cadrul Sectorului Medical și de Asistență al Centrului Eparhial.       

După slujba de sfințire, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a adresat urări de felicitare: ,,Ne bucurăm nespus de mult de această realizare care este o mare necesitate extraordinară pentru întreaga comunitate. Dorim tuturor celor care lucrează în noua unitate medicală multă putere de muncă și înțelepciune, iar prin vocația dumneavoastră să ajungeți să salvați cât mai multe vieți și să fiți sprijin   celor aflați în suferință.  Am pus început bun  prin  înălțarea rugăciunilor noastre către Dumnezeu, care să dăinuie și să aducă multă pace, mângâiere și încurajare pentru întreg personalul medical, a pacienților care vor fi tratați în această unitate medicală și în întreaga comunitate din jurul Municipiului Fălticeni”.

Cu această ocazie, preoții din Protopopiatul Fălticeni prin biroul de asistență socială, au donat un nou concentrator de oxigen, al cincilea de acest gen, ce ajută pacienții care suferă de boli pulmonare, cardiace sau neurologice să respire oxigenul, care este separat de celelalte gaze cu ajutorul unor filtre specifice, ducându-l la o concentrație de 50%. Aparatul este dotat cu mască sau canulă, iar în situația cu infectarea cu virusul Sars-CoV-2 reduce sentimentul de dispnee.

În discursul său, Dl. Doctor Vlad Alexandru Morariu, managerul Spitalului din Fălticeni, a mulțumit preoților pentru purtarea de grijă, pentru binecuvântare și frumoasa colaborare dintre cele două instituții, ,,în care mereu ne-ați sprijinit destul de consistent ori de câte ori am avut nevoie. Vă asigur că această frumoasă colaborare va continua, în care fiecare noi își va aduce aportul scontat: noi medicii ne vom ocupa pe partea de sănătate trupească a pacienților, iar dumneavoastră de partea duhovnicească de care cu toții avem nevoie mai mult ca oricând în sprijinul actului medical.

Spitalul din Fălticeni a devenit operațional după 30 de ani de la începerea lucrărilor, și respectă toată normativele medicale și de securitate la incendiu aflate în vigoare. Noul spital dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, având la dispoziție pentru pacienți și personalul medical șase lifturi, 250 de paturi repartizate în secțiile: chirurgie, interne, maternitate, psihiatrie, gerontologie și trei săli de operație și două pentru Anestezie și Terapie Intensivă.