Sfânta și Marea Joi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În Marea și Sfântă zi de Joi din Săptămâna Pătimirilor, 21 aprilie 2022, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au fost rememorate momentele petrecue acum 2000 de ani, când Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor,  a întemeiat  înfricoșătoarele Taine, S-a rugat în Grădina Ghetsimani cu sudori de sânge și a fost vândut, prins și judecat, batjocorit și răstignit.

În dimineața zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia zilei de vineri în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba oficiată în această zi este una specială, pentru că amintește de Cina cea de Taină, momentul în care Mântuitorul a instituit Sfânta Euharistie.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare, cum mai este numită această zi, se scoate Sfântul Agneţ care se sfințește pentru ca în ziua de marți din Săptămâna Luminată să fie uscat și împărțit în părticele foarte mici, fiind pregătit ca Sfântă Împărtășanie pentru cei bolnavi, pentru prunci sau pentru alte situații speciale din timpul anului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

La momentul rânduit, ierodiaconul Calinic a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Seara, începând cu ora 18:00, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost oficiată Denia celor douăsprezece Evanghelii.  Soborul, format din preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și din clerici de la Centrul Eparhial, a fost condus de chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

În cadrul Deniei celor douăsprezece Evanghelii, numită și Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, sunt prezentate momentele premergătoare Pătimirilor, suferințele Mântuitorului Iisus Hristos și Răstignirea Sa pe Cruce.

După citirea Evangheliei a cincea, la antifonul al XV-lea, ierarhul, înconjurat de sobor, a adus Sfânta Cruce în mijlocul credincioșilor. Clipele de o profundă tristețe aduc aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos Și-a purtat crucea pe umeri, în drumul spre Golgota.

Textele liturgice din Triod specifice acestei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri au fost cântate de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Sfânta Cruce va rămâne în afara Sfântului Altar până vineri, la Vecernia zilei de sâmbătă, când se scoate Sfântul Epitaf. Prin răstignirea pe Cruce Domnul nostru Iisus Hristos S-a jertfit pentru mântuirea oamenilor.

Irina Ursachi