Sfânta și Marea Joi la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Momentele petrecute acum 2000 de ani, când Mântuitorul Iisus Hristos a întemeiat înfricoșătoarele și de viață făcătoarele Sfinte Taine, S-a rugat în Grădina Ghetsimani cu sudori de sânge și a fost vândut, prins și judecat, batjocorit și răstignit, au fost rememorate în Marea și Sfântă zi de Joi din Săptămâna Pătimirilor, 2 mai 2024, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

În dimineața zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia zilei de vineri în Paraclisul așezământului monahal împodobit cu moaștele întregi ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba oficiată în această zi este una specială, pentru că amintește de Cina cea de Taină, momentul în care Mântuitorul a instituit Sfânta Euharistie.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare, cum mai este numită această zi, se scoate Sfântul Agneţ care se sfințește pentru ca în ziua de marți din Săptămâna Luminată să fie uscat și împărțit în părticele foarte mici, fiind pregătit ca Sfântă Împărtășanie pentru cei bolnavi, pentru prunci sau pentru alte situații speciale din timpul anului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Seara, începând cu ora 18:00, pe scena special amenajată în incinta așezământului monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, a fost oficiată Denia celor douăsprezece Evanghelii. Soborul, format din preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și din clerici de la Centrul Eparhial, i-a avut în frunte pe cei doi ierarhi ai locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

În cadrul Deniei celor douăsprezece Evanghelii, numită și Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, sunt rememorate momentele premergătoare Pătimirilor, suferințele Mântuitorului Iisus Hristos și Răstignirea Sa pe Cruce.

După citirea Evangheliei a cincea, la antifonul al XV-lea, slujitorii au adus Sfânta Cruce în mijlocul credincioșilor. Clipele de o profundă tristețe aduc aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos Și-a purtat crucea pe umeri, în drumul spre Golgota.

Textele liturgice din Triod specifice acestei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri au fost cântate de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, pr. Ciprian Constantin Blaga, consilier al Sectorului Cultural, a rostit un cuvânt de învățătură despre profunzimea fragmentelor scripturistice ale Deniei zilei de Joi, când sunt lecturate în întregime cele mai cutremurătoare file din istoria Creștinismului, în care sunt evocate ultimele momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos până la răstignire.

Chiriarhul locului i-a mulțumit părintelui consilier pentru cuvântul explicativ, părintelui stareț și marelui eclesiarh pentru modul în care s-au îngrijit de buna desfășurare a evenimentelor din această perioadă și a amintit faptul că pe site-ul eparhiei pot fi lecturate meditațiile pentru zilele Săptămânii Pâtimirilor, alcătuite atât de Înaltpreasfinția Sa, cât și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Totodată, Părintele Arhiepiscop a anunțat programul liturgic al următoarelor zile. Sfânta Cruce va rămâne în afara Sfântului Altar până vineri în jurul orei 11:00, când va fi săvârșită Vecernia zilei de sâmbătă și se va scoate Sfântul Epitaf. Prin răstignirea pe Cruce, Domnul nostru Iisus Hristos S-a jertfit pentru mântuirea oamenilor, arătând astfel încă o dată că dragostea lui Dumnezeu pentru cel zidit după chipul și asemănarea Sa este mai puternică decât moartea.

Mâine seară, începând cu ora 18:00, va fi săvârșită Denia Prohodului Domnului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic dimpreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și părinții Catedralei, cei doi ierarhi fiind prezenți și la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie din noaptea Învierii.

Irina Ursachi