Școala de vară „Maica Domnului, Bucuria copiilor”, la Rădășeni

Școlile de vară „Copii la Altar”, proiect al Inspectoratului Județean Școlar Suceava organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, continuă să aducă bucurie în rândul copiilor de toate vârstele din cuprinsul  întregii eparhii.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în perioada 20 – 24 august 2022, în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din localitatea Rădășeni are loc cea de-a doua ediție a Școlii de vară „Copii la Altar”, întâlnire intitulată „Maica Domnului, Bucuria copiilor”. Activitatea se desfășoară în colaborare cu Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădășeni, având ca partener și Consiliul Local al Comunei Rădășeni, reprezentat de primarul Neculai Perju.

Alături de cadrele didactice și de voluntarii implicați în proiect, pr. paroh Georgian Rotar și pr. Constantin Rotar au încercat în cadrul acestor întâlniri rememorarea și promovarea valorilor moral creștine în rândul elevilor, educarea unor virtuți creștine și cultivarea comportamentului moral-religios. Întâlnirile tematice și-au propus și dezvoltarea abilităților de comunicare, dezvoltarea imaginației și a creativității, contribuind astfel la formarea caracterelor celor mai tineri creștini ai comunității.

„Pe lângă fructuoasa colaborare dintre parohia ce are în centru biserica de lemn ctitorită de domnul Ștefan Tomșa al II-lea și școala din Rădășeni, se dorește mereu, conform specificului local al comunității, implementarea de metode (activități) care să îi țină aproape de Biserică și Școală, oferindu-le o alternativă valoroasă în petrecerea plăcută și instructivă a vacanței, nu doar pe parcursul timpului petrecut în cadru proiectului ci, mai ales, pentru cel petrecut acasă, cu grupul de prieteni, colegi, vecini, rude sau chiar individual.”, a declarat pr. paroh Georgian Rotar.

În ultime zile ale lui Gustar, prof. Danusia Grumăzescu, prof. Elena Manolache, prof. Ana Iordachi și prof. Gheorghe Popa împreună cu soția sa, Maria, le-au fost călăuzitori în drumul spre cunoaștere celor 40 de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, fii ai satului.

Pași de dans popular pe sunetul fluierului, ateliere de pictură pe sticlă și piatră, pirogravare, ghicitori creștine, ateliere de gastronomie, jocuri recreative sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate în aceste zile deosebite de tabără.

Îndrumați de către pr. prof. Mihai Apăvăloaie, participanții au confecționat metaniere, iar prof. Adriana Celsie le-a prezentat expoziția de costume tradiționale românești, vorbind despre fiecare obiect vestimentar de o valoare artistică inestimabilă, împărtășind totodată din tainele meșteșugului și ale simbolisticii modelelor cusute cu măiestrie și jertfă de către înaintașii noștri.

În cadrul taberei au fost susținute și cursuri de prim ajutor de către un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri din Fălticeni. Activitatea Obiceiuri strămoșești din satul răzeșilor și al livezilor a presupus pregătirea unor momente artistice inedite în cadrul Șezătorii copiilor. Interpretând cântece închinate Maicii Domnului, elevii au cunoscut din secretele meșteșugurilor populare din această zonă, doamna Ana Hoștiuc arătându-le celor prezenți cum se țese la război (stative) covorul tradițional.

Unul dintre momentele emoționante organizate în această perioadă a fost drumeția la pas prin satul natal, care a inclus și vizitarea cimitirului unde au fost aprinse candele la mormintele uitate sau de care nu se mai îngrijește nimeni, arătând astfel grija, recunoștința și dragostea față de strămoșii mutați la Domnul.

Nu în ultimul rând, copiii și tinerii au participat la Sfânta Liturghie și la cateheze despre Maica Domnului, în fiecare zi citindu-se, de către participanții la activitate, și Acatistul „Maicii Domnului – povățuitoarea copiilor”.

Astăzi a avut loc întâlnirea cu invitatul special al acestui proiect, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava. Prin atelierul de comunicare desfășurat în biserica monument ridicată acum aproape 600 de ani, cei prezenți au reușit să lucreze constructiv cu propriile emoții și să dăruiască celor din jur bucurii prin rostirea unor cuvinte simple, dar pline de semnificații.

Mâine, în ultima zi de a Școlii de vară, copiii vor fi răsplătiți cu elementul surpriză al acestor zile, o excursie la mănăstirile și obiectivele istorice importante din județul Neamț, mergând astfel pe urmele sfinților isihaști care s-au nevoit pe aceste meleaguri.

Organizarea activităților dedicate copiilor în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” a devenit o tradiție, în urmă cu 8 ani făcându-se primii pași în conservarea obiceiurilor din această zonă, într-o lume în care tehnologia a copleșit tradițiile populare, pe care strămoșii le-au lăsat moștenire.

Irina Ursachi

Album foto AICI.