Școala de Duminică în parohia „Sfântul Dumitru” din Rădăuți

Duminică, 22 ianuarie 2023, Proiectul Școala de Duminică s-a desfășurat și în Parohia Sfântul Dumitru din orașul Rădăuți, Protopopiatul Rădăuți.

Prin grija PC Pr. Paroh Ciprian Juravle și al Doamnei Prof. Miriam Postolache, de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, în Parohia Sfântul Dumitru, funcționează, încă din primăvara anului trecut, un Centru de Tineret Ecclesia, prin care mulți tineri liceeni de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi, participă la activități catehetice și cultural-religioase, organizate în întreaga Eparhie de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, implementarea Proiectului Școala de Duminică este o activitate destinată tuturor parohiilor din cuprinsul protopopiatelor județului nostru, iar în Parohia Sfântul Dumitru din Rădăuți, a devenit deja o frumoasă tradiție, organizarea activităților catehetice duminică de duminică, debutând încă din luna august a anului trecut.

Responsabili de acest proiect, la nivel parohial, sunt părinții coslujitori: PC Părinte Ciprian Gavra și PC Părinte Alexandru Zapototchi, cei care organizează săptămânal activități destinate copiilor și tinerilor, aflați în parohia ocrotită de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Despre activitățile destinate tinerilor, dar și despre activitatea desfășurată duminica aceasta, PC Părinte Ciprian Gavra, ne-a relatat următoarele:

,,Plecând de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos Mergeți în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la toată făptura ( Marcu 16, 15) și din dorința de a-i aduce pe copii și pe tineri în biserică, pentru a le transmite credința și tradiția Bisericii noastre Ortodoxe Române, am organizat întâlniri cultural-catehetice, cu copiii și cu tinerii parohiei noastre. Astfel, am încercat să ne implicăm și noi activ, în activitățile din cadrul Proiectului Școala de Duminică, un proiect propus de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Acum 8 ani, în anul 2015, vinerea de la ora 14:00, cu sprijinul soției mele Ariadna Gavra, am început primele întâlniri cu copiii parohiei noastre, care veneau atunci însoțiți de părinții lor, pentru a participa la diferite activități religioase, creative și sportive, în cadrul bisericii noastre parohiale.

Așa a luat ființă întâlnirea noastră săptămânală cu copiii de la parohia noastră Sfântul Dumitru, din Rădăuți, la care s-au adăugat și alți copii din alte zone ale orașului și din alte localități. Sprijinit în această acțiune frumoasă, dar nu chiar una ușoară, și de preotul Paroh de atunci PC Pr. Vasile Juravle, am reușit împreună să facem posibile aceste întâlniri cu copiii și cu tinerii dornici de a petrece timpul lor liber în sfânta noastră biserică.

Acum, facem și astăzi o chemare copiilor și tinerilor, pe care îi îndemnăm, cu multă dragoste, să vină la biserică și astfel să evite activități precum: privitul în exces la televizor, sedentarismul, petrecerea unui timp îndelungat pe telefon și legarea unor prietenii neadecvate.

Astfel, prin rugăciunile pe care le rostim în cadrul acestor întâlniri, prin cântece, prin colinde, prin diferite jocuri de auto-cunoaștere, prin vizionarea unor materiale religios-educative la video-proiector, dorim să transmitem copiilor noștri virtuțile creștine, pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, de Sfânta Biserică și de tradițiile noastre strămoșești.

Astăzi, aceste întâlniri au loc în cadrul Proiectului Școala de Duminică al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și se desfășoară și la îndemnul Părintelui Protoiereu Ionel Constantin Maloș, Protopop al Protopopiatului Rădăuți, care a apreciat și încurajat această activitate.

Programul săptămânal al activităților se desfășoară în fiecare Duminică de la ora 16:00, până la ora 17:10 și, împreună cu Părintele Alexandru Zapototchi, avem intenția de a continua activitățile duminicale cu teme diverse și cât mai atractive pentru micii creștini ai parohiei noastre și nu numai.

Încurajați și de actualul Părinte Paroh, PC Pr. Ciprian Juravle, ne dorim ca aceste întâlniri cu tinerii Bisericii noastre să se desfășoare în continuare în bună rânduială, în liniște și pace, fiind organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cel care veghează neobosit la binele Bisericii noastre din Bucovina și la prezența tinerilor creștini, la toate activitățile duhovnicești organizate în eparhie.’’

PC Părinte Ciprian Gavra

Nădăjduim ca Școala de Duminică să devină o activitate săptămânală de tradiție a fiecărei parohii din cuprinsul protoieriilor Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, astfel încât, bucuria și veselia copiilor, să-și facă loc tot mai mult în sfintele locașuri de închinare, pentru a  avea speranța că viitorul societății noastre va fi preluat de oameni cu credință în Dumnezeu și cu respect față de valorile morale ale neamului nostru românesc.

Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial