Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena în inima Bucovinei, la Schitul Valea Seacă

Ziua prăznuirii celor care au descoperit întregii creștinătăți Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, considerată altar al iubirii și jertfei lui Dumnezeu, a fost sărbătorită în chip deosebit la poalele Munților Rarău, la schitul aflat sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria.

Cu prilejul zilei de cinstire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, mama sa, 21 mai 2025, hramul paraclisului așezământului monahal, în mijlocul credincioșilor și a obștii monahale îndrumate duhovnicește de protos. Rafael Petraru s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. După ce a fost întâmpinat în sunet de bucium, cu pâine și sare, dar și cu flori, de către domnul Mihăiță Negură, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, și de membri ai familiei Nisioi, ctitori ai ansamblului monastic, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în imediata apropiere a paraclisului închinat sfinților întocmai cu Apostolii. Din soborul împreună slujitor au făcut parte clerici de la parohiile și mănăstirile din împrejurimi, reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhim. Justinian Săvescu, secretar, precum și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

După citirea textului Sfintei Scripturi, scris de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre rolul păstorului celui bun, despre felul în care acesta își face simțită prezența-i roditoare respectând rânduiala, intrând, așa cum se cuvine, pe ușă și nu precum furul și tâlharul, care sare pe aiurea. Preasfinția Sa a făcut referire la cum trebuie să fie înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor cel care dorește să fie un bun păstor, un lider, un conducător, avertizându-i în același timp cum acționează cel viclean, evocând cel dintâi verset din capitolul al zecelea al Evangheliei după Ioan. Totodată, ierarhul a subliniat faptul că Biserica este staulul care oferă ocrotire, oile, creștinii care formează turma lui Hristos, fiind mai în siguranță când sunt împreună.

„Vrem să fim sub binecuvântarea lui Dumnezeu? Să stăm în staul, fraților și surorilor, să nu părăsim Biserica lui Dumnezeu. Aici ne e bine, aici e harul lucrător, aici Dumnezeu trimite cu îmbelșugare binecuvântarea Sa. Să nu ne hazardăm în stânga, în dreapta, că ar fi mai bine acolo, că mi-ar fi bine dincolo. Să n-ascultăm de cei care ne propovăduiesc altceva decât ne-a propovăduit Domnul Hristos. Mai ales să nu ne luăm după cel viclean, hoț și tâlhar la drumul mare, care vrea să ne fure sufletul și care ne îmbie, dar nu ne abordează direct, ci așa, pe de lături. Dacă vrem să fim sub binecuvântarea lui Dumnezeu și ca ceea ce facem noi în viața noastră, în familia noastră, la locul de muncă, în general în societate, să fim oameni cinstiți; să mergem drept, corect, să intrăm pe ușă, nu să sărim gardul. De vrem să obținem ceva minunat, dar pe căi cinstite, nu în defavoarea altuia, care poate, dacă el merge pe calea cea dreaptă, pierde în fața mea, care am pile, care am cunoștințe, care am relații. Pe unii ca aceștia Dumnezeu nu-i binecuvântează și sporirea lor va fi una de scurtă durată. După aceea va fi foarte greu și pentru ei, și pentru cei dimprejurul lor, familia lor și cercul mai larg de oameni cu care viețuiesc. Pentru a putea împlini acest cuvânt al Domnului Hristos, adică să fim atenți, vigilenți cu noi înșine, cu viața noastră, cu sufletul nostru și cu comportamentul nostru, pentru aceasta să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute, pe El, Păstorul cel bun.”

Întrucât și la momentele luminoase prilejuite de sărbătoare și bucurie creștinul îi poartă în inimi și pe cei plecați în veșnicie, la Sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș și pentru Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, vrednicul ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, trecut la Domnul la data de 20 mai 2020.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba săvârșită în această zi care s-a dovedit a fi prilej de comuniune în rugăciune au fost oferite de tineri seminariști și studenți, dirijați de teologul Mihai Candrea. La momentul rânduit, monahul Iosif (Ioan) Baron a fost hirotonit ierodiacon pe seama acestui așezământ monahal din inima Bucovinei, prin harul dumnezeiesc revărsat de Preasfânta Treime prin punerea mâinilor episcopului și rostirea rugăciunilor speciale.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis gândul de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, oferind familiei Constantin și Elena Nisioi, ctitorii principali ai sfântului locaș cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, Ordinul „Apărător al credinței creștine”, distincție de vrednicie dăruită celor care „s-au străduit și se străduiesc să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”.

Protos. Rafael Petraru, egumenul schitului așezat sub ocrotirea Maicii Domnului, a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care s-au făcut părtași bucuriei acestei zile deosebit de importante pentru obștea pe care o conduce și pentru credincioșii care s-au unit în rugăciune. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea ca Părintele Episcop-Vicar să slujească astăzi pe aceste meleaguri, către soborul împreună slujitor, autoritățile locale, precum și către toți închinătorii și ostenitorii așezământului monahal.

În semn de recunoștință pentru vizita arhierească, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a primit în dar o icoană pictată pe lemn cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, alături de Sfânta și de viață dătătoarea Cruce, simbol al dragostei și al jertfei.

„Constantin astăzi, cu maica sa Elena, Crucea a arătat, lemnul cel preacinstit, care este rușinarea tuturor iudeilor și armă credincioșilor împărați asupra celor potrivnici. Că pentru noi s-a arătat semn mare, și în războaie înfricoșător.” (Condacul Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena)

Scurt istoric

Aflat la poalele masivului Rarău, la numai 5 km de Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” Valea Seacă a fost ridicat într-o poiană luminoasă, la dorința, din dragostea și cu contribuția familiei Constantin și Elena Nisioi, în semn de mulțumire adusă Născătoarei de Dumnezeu și Preasfintei Treimi pentru toate binecuvântările dăruite de-a lungul timpului de Preamilostivul Dumnezeu. La data de 22 iulie 2014, vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, a așezat piatra de temelie a sfântului locaș închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Doi ani mai târziu, în cea de-a douăzeci și una zi a lui Florar, anul mântuirii 2016, a fost sfințit Paraclisul închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena. Complexul monastic a cunoscut o perioadă de continuă înflorire, împodobind șiragul așezămintelor monahale ridicate în ultimii ani pe aceste meleaguri.

În acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, schitului i-a fost rânduit un nou călăuzitor duhovnicesc, protosinghelul Rafael Petraru, instalat în demnitatea de egumen în după-amiaza zilei de 2 martie 2025, în Duminica a patra a Triodului.

Irina Ursachi