Reorganizarea vieții monahale la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Adâncata

m-re_adancata_1

În 1998–1999, în zona satului Fetești, comuna Adâncata, județul Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în acel moment, în jurul unei biserici de cimitir a fost organizat un schit monahal, pe locul în care tradiția arată că a existat o mănăstire de călugări.

De organizarea noii mănăstiri, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, s-a ocupat monahia Tecla Colibă, de vrednică pomenire, care a fost numită stareță pe 1 septembrie 1998.

În ultimii ani, mănăstirea a traversat o perioadă de stagnare. Întrucât nu s-a adunat o obște care să viețuiască aici în mod constant, pentru a da un nou elan vieții monahale, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 31 martie 2021 s-a aprobat transformarea lăcașului în mănăstire de călugări. Propunerea de reorganizare a Mănăstirii Adâncata va fi înaintată către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Părintele protosinghel Grigorie Călin, de metanie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, a fost numit stareț al mănăstirii.

Această transformare face parte din lucrarea de revigorare a  monahismului din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Până acum s-a pus în practică redeschiderea mănăstirilor istorice de la Solca,  Pătrăuți și Ilișești.