Răspunsuri către tine(ri) – 15 iunie 2021

„Hristos a Înviat! Mă numesc Constantin și aș avea o nelămurire. Cum putem noi tinerii să lepădăm patimile de la noi? Mai ales că ne încearcă foarte mult acest duh al lumii, cu desfrânarea, avuția, fuga după slavă..

Vă mulțumesc!”

Constantin

Adevărat a înviat!

Dragă Constantin,

Întrebarea ta este una mereu actuală.

Pentru a îndepărta întunericul (patimile/păcatele) trebuie să înmulțim lumina. Pentru a îndepărta păcatele sau cronicizarea lor (patimile) trebuie să cultivăm virtuțile creștine. Referindu-mă la cele amintite de tine: de suntem desfrânați, să înmulțim cumpătarea și să ne întărim voința; legat de avuție, aceasta nu este un păcat în sine, decât dacă e adunată fraudulos sau dacă ne înrobește; fuga după slava deșartă o putem diminua înmulțind smerenia, în gânduri și fapte.

Chiar dacă uneori ne împiedicăm, este foarte important să ne ridicăm și să rămânem pe cale. Aș sublinia câteva lucruri de care e necesar să ții cont de vrei să rămâi pe cale:

  1. Nu neglija Sf. Euharistie (Însuși Hristos spune: ,,cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el’’ (Ioan 6, 56).
  2. Nu neglija Sf. Spovedanie (haina luminoasă de har în care am fost îmbrăcați la Sfântul Botez trebuie curățată de păcate).
  3. Îndeplinind primele două vei menține o legătură vie cu părintele tău duhovnic, un alt aspect foarte important.
  4. Citește zilnic 2 capitole din Sfânta Scriptură (nicio altă carte nu a schimbat atât de profund umanitatea în întreaga ei istorie), citește scrierile Sfinților Părinți, Sinaxarul și alte cărți duhovnicești.

Fii fiu al luminii și înmulțește mereu doar binele în jurul tău!

(pr. Adrian Duțuc)