Răspunsul ierarhului II – 15 iulie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, sărutăm sfințita dreaptă, binecuvântați!

Întrebarea mea de data aceasta se leagă de o postare care apare des pe o pagină a unei mănăstiri din ASVR. Privegherea de noapte de la ora 21.00, iar de la ora 23.00, Sfânta Liturghie. Vă întreb: se poate săvârși Sfânta Liturghie de la ora 23.00?

Am mai văzut Liturghii de noapte, dar săvârșite după ora 00.00. Știm că și Liturghia Pascală e una nocturnă. Însă ora 23.00? Mi se pare nepotrivită. Dar poate greșesc eu!

Mulțumesc, iertați și binecuvântați!

Săru’mâna!”

F.T.A.

Doamne, ajută! Sesizarea dumneavoastră nu mai este de actualitate, deoarece, între timp, s-au îndreptat neregulile. Aceasta nu înseamnă că la unele mănăstiri nu se vor mai face slujbe de noapte, respectiv Sfânta Liturghie, însă aceasta va începe, fix, la ora 00.00. Pace și sănătate de la Dumnezeu!

„Săru’mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop!

Nu mai am nicio tragere de inimă să merg la biserica de la noi din parohie și prefer să merg în orice altă parte, numai la noi nu; ce credeți că ar trebui să fac?

Îmi este frică să nu am probleme cu părintele paroh dacă aș alege să plec în altă parte și să-mi aleg un alt părinte duhovnic.”

I.P.

Doamne, ajută! Fără să vă întreb despre motivele pentru care vreți să vă părăsiți biserica de parohie și duhovnicul, v-aș recomanda să aveți o discuție față către față cu preotul dumneavoastră duhovnic. Oricum, nu vă veți putea afilia la o altă parohie decât dacă vă veți muta cu locuința în acea parohie. Până atunci va trebui să mențineți legătura cu parohia dumneavoastră. Așa prevede Statutul Bisericii Ortodoxe Române. Pace și multă liniște sufletească!