Răspunsul ierarhului – 9 decembrie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

Am și eu o întrebare, sau mai bine zis o nelămurire. De ce la …, părintele duhovnic … le dă maicilor și inclusiv mirenilor (în cazul meu) binecuvântare să se împărtășească de două ori cu aceeași spovedanie? Mai exact, eu m-am spovedit vinerea trecută și mi-a spus că mă pot împărtăși și sâmbătă, și luni de Sfântul Nicolae. Așa s-au împărtășit și maicile, inclusiv maica stareță, de două ori. Nu am mai auzit nicăieri în nicio biserică sau mănăstire despre această regula. Și o altă nelămurire este de ce se îngăduie în aceasta mănăstire să se intre în biserică, ca femeie, ca soră sau monahie, când ești în perioada lunară, când în îndreptarul de spovedanie este trecut ca păcat ca femeia să intre în biserică când nu este curată?

Iertați îndrăzneala, dar aș vrea să știu dacă este corect, firesc. Eu am stat aproape două săptămâni acolo și m-am cam smintit de aceste lucruri. Până la vârsta de 28 de ani nu am făcut niciodată lucrurile acestea și nici nu am întâlnit în alt locaș din țară.”

O.O.

Răspuns

Doamne, ajută! Ceea ce îmi semnalați dumneavoastră nu este în practica Bisericii. Că uneori se fac anumite derogări, acestea țin de cum apreciază duhovnicul în urma cercetării duhovnicești a acelor persoane. Trebuie avut în vedere că există persoane care, având anumite suferințe trupești și sufletești, au nevoie de mai multă susținere duhovnicească. Cât despre persoanele de gen feminin, care intră în biserică în perioada metroragiei, și aceasta ține tot de îngăduința duhovnicului în urma cercetării duhovnicești. Ce ar fi însemnat ca femeia menționată în Sfintele Evanghelii, având o astfel de suferință de 12 ani, să nu fi intrat în templu sau în sinagogă atât de mult timp? Nu L-ar mai fi întâlnit pe Mântuitorul, Care a și vindecat-o! Deși sunt pentru respectarea Canoanelor și a bunelor rânduieli statornicite de tradiția Bisericii, totuși este bine să-i lăsăm pe duhovnici să-și facă treaba cum știu ei mai bine și în funcție de suferințele fiecărui ucenic de ai lor. Sărbători binecuvântate!

„Înaltpreasfinția Voastră, credincioșii din comuna … vă întreabă: Pr. … pleacă din parohie din cauza pr. …? Vă rugăm faceți lumină!”

I.L.

Răspuns

Doamne, ajută! Părintele la care faceți referire a primit un post în oraș, de preot coslujitor, în urma unui examen susținut în timpul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen. În felul acesta, sfinția sa a rezolvat și problema navetei, care contravine Hotărârilor Sfântului Sinod. Sărbători binecuvântate!