Răspunsul ierarhului – 8 februarie 2023 II

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Numele meu este …., sunt un tânăr crestin romano-catolic și sunt căsătorit cu o creștină-ortodoxă, cununia noastră este mixtă, făcută în Biserica Romano-Catolică, cu o pereche de nași ortodocși și una mixtă, iar părintele nu avut nimic de obiectat.

Anul acesta întâmpinăm o problemă, vrem să cununăm pe niște prieteni foarte buni în Biserica Ortodoxă, însă părintele de acolo ne interzice să facem lucru acesta. Mi se pare o discriminare și o interzicere a credinței noastre de a mai fi activi în viața noastră de creștini.

Aș dori ca sfinția voastră să mă lămuriți în ceea ce privește acest lucru, de a limita un creștin de a fi activ în viața creștinească.

Salutări calde.”

C.

Doamne, ajută!

Părintele este rezervat, pentru că aceasta este rânduiala în Biserică și nu o poate încălca. Totuși, sfinția sa poate să se adreseze episcopului locului, singurul care va putea dispune.

Pace și bucurie!

„Avem doi preoți foarte buni la noi în centru, penticostali îs în cutu de sus, acolo poate să aduceți alt preot, să fie doi, poate îi atrage la ortodocși, ceea ce nu cred! Că facem noi ortodocșii niște lucruri (capetele luminate de la Patriarhie), că până și …… se minunează de noi, pare că suntem mai rătăciți decât protestanții! Ei sunt uniți, dar noi ne dezbinăm! Puteți trimite alt preot, dar nu paroh, părintele …… este un paroh foarte bun, pe care toată lumea îl îndrăgește! Nu știți ce este în …… că nu ați prea fost, știți doar ce vi s-a spus!”
G.H.

Doamne, ajută!

Stimată doamnă, vă asigur că, personal, cunosc foarte bine ce este în comuna la care vă referiți, respectiv în parohia ce face obiectul nemulțumirii dumneavoastră, chiar mai bine decât vă așteptați. Poate ar fi fost mai bine să vă fi solidarizat cu părintele paroh în lucrarea Bisericii, nicidecum în …

În orice instituție, când managerul nu este pe măsura cerințelor, acesta este schimbat. Iar acolo unde sunt doi sau trei preoți, nu trebuie ca un preot să fie paroh pe viață. În plus, preoții sunt trimiși în parohii de episcop și slujesc cu binecuvântarea episcopului, nu a domnului X sau a doamnei Z și nici a primarului.

Pace și bucurie!