Răspunsul ierarhului – 7 iunie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Binecuvântați, sărut-mâna!

Dacă îmi permiteți să vă adresez o întrebare, vă rog.

La aproape 3 ani de la venirea dumneavoastră ca arhiepiscop al nostru, ne puteți spune dacă numărul persoanelor care trec la alte credințe a scăzut? Țin minte că la predica întronizării dumneavoastră ca arhiepiscop ați menționat dorința de a opri acest fenomen.

Totodată, la sate, unde în special acest fenomen a luat proporții uriașe în ultimii 20 de ani, se verifică de către cineva dacă preoții locuiesc în sat, conform jurământului de la hirotonia întru preot unde acesta zice că va locui în parohia care i-a fost încredințată?

Știu că vi s-a mai pus această întrebare în trecut, dar există curiozitatea dacă se verifică acest lucru în special, iar dacă îmi amintesc bine, sunt aproape 3 ani de când le-ați propus preoților să caute soluții să locuiască în parohie, conform hotărârilor date de către Sfântul Sinod.

Valabil și pentru preoții de la oraș, desigur.

Vă mulțumesc și vă apreciez pentru tot ceea ce implementați în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților!.”

M.S.

Doamne, ajută!

La nivel de eparhie lucrarea misionară a preoților este, cred, una dintre cele mai performante, deși roadele poate nu sunt foarte vizibile încă, chiar dacă unii preoți încă nu au reușit să locuiască zi de zi în parohie. Oricum, și din acest punct de vedere situația s-a îmbunătățit considerabil. Nădăjduim ca începând cu anul viitor numărul „navetiștilor” să fie cât mai mic.

Pace și bucurie!

„Doamne ajută!

Înaltpreasfințite Părinte, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări cu argumente, dacă se poate și timpul permite:

Catolicii sunt eretici?

Mai au har sfințitor după schismă?

Succesiune apostolică mai au?

Vă mulțumesc mult și iertare pentru întrebările posibil incomode. Sunt un tânăr ce tot aud diferite idei între discuțiile dintre preoți care de cele mai multe sunt discuții contradictorii.”

C.A.

Doamne, ajută!

Sunt atât de multe cărți publicate pe această temă, autori fiind marii teologi ce au scris după momentul 1054, încât ar fi o impietate să nu vă las libertatea să explorați răspunsurile la întrebările dumneavoastră. Cel mai bun răspuns nu se poate afla decât în urma unei temeinice informări și în lumina înțelepțitoare a Preasfintei Treimi.

Mult succes!