Răspunsul ierarhului – 5 noiembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Există destin? Adică, cum se zice în popor, „Ce ți-e scris în frunte ți-e pus.”?

De ce Iisus a luat doar pe Petru, Iacov și Ioan în casa lui Iair, dar și la Schimbarea la Față și în Grădina Ghetsimani? Numai în trei locuri găsim în Scriptură.

De ce nu este în Biblie Paștele Blajinilor?

Cununia civila este biblică. Romani 7, 2: ,,Căci femeia măritată e legată prin lege de bărbatul său atâta timp cât el trăiește; iar dacă i-a murit bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului”.

Cum a apărut Preoția? Cum s-a tradus în Biblie cuvântul prezbiter în preot?

Ce vede sufletul după moarte conform Bibliei?”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Răspunsurile la multitudinea întrebărilor pe care le aveți le puteți afla de la duhovnicul dumneavoastră sau consultând diverse scrieri.

Mulțumim pentru înțelegere.

Bucurii!

„Sărut-mâna,

Mă numesc ….. și sunt din localitatea ….., Parohia …….

Am văzut pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților o serie de evenimente numite „Conferințe Preoțești” și multe fotografii care m-au impresionat mult. Atâția preoți slujitori reuniți laolaltă! Impresionant! Și vă felicit pentru această modalitate de organizare a acestor evenimente! Am citit și am aflat că au fost acordate ordine, premii și distincții. Într-adevăr, lucrul acesta este frumos și lumea trebuie să mai afle de aceste activități și de munca acestor preoți în parohii. Am citit, din curiozitate, cine sunt preoții care au fost recompensați și sunt sigur că aceștia sunt vrednici și nu contest aceasta, deși lumea nu-i prea cunoaște și nici activitatea lor. Și am, totuși, o nelămurire sau, mai degrabă, curiozitate. În zona Fălticeni au fost acordate mai puține premii decât în alte zone (?), deși cunosc și urmăresc activitatea unor preoți, de câțiva ani, care m-au impresionat prin modul în care atrag tinerii și oamenii la biserică! Astfel, părintele Lungu Alexandru este foarte cunoscut în localitate ca unul care a realizat în ultimii ani foarte multe acțiuni filantropice. A reușit să realizeze campanii de donații considerabile pentru salvarea vieților unor copii, iar acest lucru este unic în Arhiepiscopie. Tare m-aș fi bucurat să fi aflat că un astfel de preot ar fi primit o distincție, în acest sens! Apoi, este preotul Feștilă Bogdan, un cunoscut preot și profesor de limba română, care realizează tabere pentru copii, activități de cateheză cu tinerii liceeni și este mult iubit de adolescenți. Am citit chiar pe pagina Arhiepiscopiei despre Centrul Catehetic de la Fălticeni și despre activitățile, nu puține, și despre faptul că în perioada pandemiei a luat inițiativa de a confecționa sute de viziere pe care le-a donat spitalului. Un alt preot pe care îl consider vrednic slujitor este părintele Claudiu Hariuc, de la catedrala orașului, care dirijează corul preoților din oraș, cor pe care îl văd mereu la multe evenimente culturale ale zonei. Un alt preot este Mihăilă Liviu, președintele unei asociații culturale, care promovează arta și cultura în spațiul fălticenean sau preotul Simion Cătălin, de la unitatea de jandarmi, care este mereu prezent și organizator de evenimente patriotice, care promovează valorile naționale locale, și nu în ultimul rând preotul Pavel Constantin de la Spital, care aleargă cu Sfintele Taine și spovedește și împărtășește bolnavii și muribunzii.

Sunt doar câteva nume care îmi vin în minte acum, dar am certitudinea că sunt preoți despre care fălticenenii vorbesc cu respect și sunt cunoscuți pentru jertfa și dăruirea lor. Dar sunt oarecum dezamăgit de faptul că despre preoții care au fost numiți și cărora li s-au acordat distincții oamenii din orașul Fălticeni nu prea se știe nimic. Întrebarea mea este cum se fac aceste numiri și cine propune pe acești preoți? Și oamenii, credincioșii sau enoriașii, nu ar putea avea un cuvând de spus?

Vă mulțumesc pentru că ne răspundeți și îmi doresc să nu deranjez cu întrebarea și curiozitatea mea.”

L.D.A.

Doamne, ajută!

Propunerile dumneavoastră sunt în atenția Protopopiatului, însă cei care au fost evidențiați la Sinaxa de la Sihăstria Râșcăi au fost dintre cei cu o vechime și activitate considerabile.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută!

Poate o femeie gravidă să boteze un copil?”

V.

Doamne, ajută!

Da, este posibil acest lucru.

Pace si bucurii!

„Săru’mâna!

Îmi cer iertare, dar doresc să vă întreb dacă în zilele de duminică se pot împărtăși mirenii la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.”

I.P.

Doamne, ajută!

Da, credincioșii se pot împărtăși pe tot parcursul săptămânii, inclusiv duminica, cu condiția ca cel care dorește să se împărtășească, dacă este trecut de 7 ani, să fie spovedit și să aibă binecuvântarea duhovnicului.

Bucurii!

„Sărut dreapta!

La toate conferințele preoțești s-au dat distincții, în toate protopopiatele, ok. Am rămas uimit de distincțiile oferite la Protopopiatul Fălticeni unor oameni care nu știu dacă le merită. Unul fiind preotul ….. care nu știu ce merite deosebite are? Nu stă în parohie, nu a dat copiii la școală în sat, a făcut nuntă cu fiică-sa sâmbăta… Al doilea, preotul ……. cu facultăți ……, care ……, am fost colegi, știu ce vorbesc, dar cine știe ce merite are? Am înțeles că este un bun ……….

 După părerea multora, un merit deosebit îl avea Pr. Loghinoaia Gheorghe care ar fi trebuit premiat, dar a fost mazilit de …….., un om foarte …….. Cred că numai Dumnezeu va face dreptate pentru că în rândul preoților cu funcții este …….

Am fi curioși, ce merite au cei enumerați și pe ce criterii a fost numit în funcție ……?? Probabil deschide ușile cu sacoșele. Predicator nu este, cântăreț nu, doxa de carte nu…., ba din contră…

Mulțumim! Sărut mâna!”

L.C.

Doamne, ajută!

  1. Vă rugăm să-i adresați aceste întrebări părintelui protopop. El este cel mai în măsură să vă spună motivele pentru care i-a propus.
  2. Părintele Loghinoaia nu cunosc să fi fost mazilit; ci, dimpotrivă, sfinția sa este directorul adjunct al acelui așezământ, ctitorit integral, desigur, cu implicarea multor donatori, de sfinția sa.
  3. Cât despre sacoșe, consider că în Arhiepiscopia aceasta este un capitol de mult apus. Dar, dacă aveți cunoștință că încă se mai practică acest lucru, și eu nu știu, vă rog să mi-l faceți cunoscut.

Până atunci, vă doresc multă liniște!