Răspunsul ierarhului – 4 octombrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

Stimați cititori, numele meu apare într-o listă „compromițătoare” apărută pe site-ul „Știri pe surse”, care nu face cinste Bisericii și care a fost preluată din scrisoarea unui domn adresată Patriarhiei Române, publicată de același site. Orice om de bună credință care lecturează scrisoarea respectivă constată cu ușurință că în aceasta nu figurează numele meu. Ca atare, îi rog pe cei care se ocupă de site-ul „Știri pe surse” să corecteze neîntârziat greșeala, nădăjduiesc neintenționată, cu scuzele publice de rigoare pentru folosirea numelui meu în astfel de situații menite să iște scandal, în care nu am fost implicat niciodată, altfel voi acționa site-ul în judecată.

„Înaltpreasfinția Voastră,

Multă plângere și suspin pentru preoții din mediul urban . Nu putem merge după …., să știe tot poporul dreptcredincios: aproximativ 95 la sută din preoții din mediul urban ocupă aceste parohii …..

Au fost numiți după un singur criteriu: ……. Cât privește angajarea soțiilor de preoți, s-a făcut în perioada …….

Nici după doi ani se pare că nu s-a înțeles că aprovizionarea cu lumânări la pangar se face de la Centrul Eparhial. Într-adevăr, e greu să stârpești în câteva luni ce s-a „implementat” în 30 de ani. Ați fi de acord ca pe lângă lista pe care o veți primi de la cei nemulțumiți să vă propunem și noi o listă care să conțină printre alții: ……să fie promovat în vicar administrativ (l-am propune, ……) ,……, consilier economic (ar gestiona „eficient” bugetul ASR) , ambii având și o relație „specială” cu presa?

Putem veni și cu alte propuneri de acest gen.

Vă mulțumim anticipat pentru răspuns!”

C.D.

Doamne, ajută!

Propunerile dumneavoastră nu sunt de neglijat. Vă mulțumim!

„Înaltpreasfințite Părinte, mă iertați că îndrăznesc, dar vreau să vă spun că sunt foarte mâhnită din cauza părintelui ……. din Parohia ……. Am fost ca de fiecare dată și astăzi la sfânta biserică la slujbă. La cuvântarea părintelui, în loc să țină cuvântare a început să răcnească și să aducă cuvinte de ocară asupra fostului părinte care acum este la pensie, a zis că trebuia caterisit de mult. Nu ține cont că la biserică este și doamna preoteasă a părintelui pensionar (ar putea să îi fie părinți). Nu știu de ce se tot leagă de el căci părintele nici măcar nu vine aici la biserică, nu îl deranjează cu nimic. Cred că părintele ……. este bolnav. Nu este singura dată când la predică începe și îl batjocorește pe fostul părinte. În loc să ne întoarcem de la biserică acasă împăcați, venim cu sufletul încărcat din cauza părintelui ……. Nu știu dacă este corect ca el care este față bisericească să batjocorească pe cineva. Ce exemplu putem lua de la el? Nu se mai poate așa ceva. Am tot răbdat de ceva timp, am crezut că poate își revine. După ce că ne pune niște taxe mari de înmormântare, cununii, botez, fără a tăia chitanțe, după ce că își însușește lucruri și bani care nu i se cuvin, mai și răcnește în biserică (ferească Dumnezeu ce face dacă nu i se dă cât cere). Ne mai face și proști și că …… icoanele. Vă rugăm să luați o măsură în privința asta, deoarece acest … om … nu pot să îl mai numesc preot (nu este vrednic de haina pe care o poartă) – iertați-mi îndrăzneala. Nu știu unde se va ajunge dacă se mai continua așa. Nu suntem proștii satului și el este cel deștept. Nu sunt în măsură să judec pe cineva, dar nici așa nu se mai poate. Astăzi cineva din biserică, un om în vârstă a vrut să îi zică ceva părintelui, iar acesta a zis să tacă să vorbească altădată, nu a vrut să îl asculte. A zis că venim degeaba la biserică dacă nu aducem nimic, mai bine sa nu venim. Mama mea înainte de a merge la biserică ia pastile pentru a nu se enerva la predică. Degeaba mai predică dacă batjocorește pe toată lumea. Când să dea Sfânta Anafură a țipat că nu ne mai miruiește că nu merităm să fim miruiți. Toți oamenii ar putea să îi fie părinți. Cred că nimeni nu merită un așa preot care îi batjocorește la fiecare slujbă. Degeaba face slujbă. Are niște ieșiri… Vă rugăm din suflet faceți ceva în legătură cu părintele, nu-l mai dorim la biserica noastră, așa nu se mai poate, ne este foarte greu să apelăm la el pentru un serviciu din cauza taxelor extraordinar de mari pe care le cere (majoritatea suntem pensionari cu pensii mici) și a comportamentului său.

Știu că dumneavoastră sunteți o persoană corectă și cred că veți lua măsurile necesare.

Sărut mâna!”

R.M.

Doamne, ajută! Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză protopopiatului. Pace și bucurie!

„Sărut mâna!

E adevărat că la tunderea în monahism se da un nume ce începe cu inițiala numelui de botez?”

A.A.

Doamne, ajută! Da, de obicei așa se procedează, însă nu întotdeauna se respectă această cutumă. Pace și bucurie!

„E adevărat că …… are conturi în Elveția?”
A.A.

Doamne, ajută! Sunt eu, oare, păzitorul aproapelui meu? Pace și bucurie!

„Sărut mâna!

Câți politicieni fac parte din Adunarea Eparhială? I-au ales credincioșii? Nu de alta, dar în Argeș, de exemplu, mulți politicieni fac parte din acest for, inclusiv cel acuzat de relații nefirești…”

S.S.

Doamne, ajută!

Din Adunarea Eparhială fac parte, pe lângă profesori, medici, scriitori, și oameni politici/primari; toți, deopotrivă, fiind aleși de credincioși. În plus, la ședințele Adunării Eparhiale sunt invitați și reprezentanții municipalității. Pace și bucurie!

„Trebuie să îți amintești toate păcatele din trecut și să le mărturisești?”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Dacă te spovedești pentru prima dată, este bine să faci o spovedanie generală. Dacă te-ai mai spovedit, te vei spovedi de la ultima spovedanie. Pace și bucurie!

„Care sunt principiile cu care să aleg să citesc o carte?”
A.M.C.

Doamne, ajută! Citiți cărțile care sunt pe sufletul dumneavoastră. Spor la lecturat!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!

Sunt student la Teologie în anul 4 și îmi doresc să fiu diacon sau preot în Eparhia Sucevei și Rădăuților, ce ar trebui să fac pentru a fi înfiat în Eparhia pe care o păstoriți?

Vă mulțumesc!”

C.B.

Doamne, ajută!

Adresați-vă Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pace și bucurie!