Răspunsul ierarhului – 4 martie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Binecuvântați!

Cred că ați auzit de cazul părintelui Cătălin, fiul al eparhiei noastre care a decedat după o lună de comă pe fondul ingerării unei substanțe necunoscute… Familia și cunoscuții susțin că părintele nu ar fi făcut asta niciodată… Întrebarea mea este, va avea parte de o înmormântare creștinească specifică unui preot sau de slujba unui sinucigaș? Știm cu toții ca e ușor să dai vina pe cel decedat în loc să cauți vinovatul. Dacă nu va avea parte de înmormântare cum se cade unui preot și de va avea parte de înmormântare ca un sinucigaș, va mai fi îmbrăcat în vesminte preoțești? Binecuvântați și iertați! Post binecuvântat!”

G.

Doamne, ajută!

Din păcate, nu cunosc cazul. Din certificatul medico-legal reiese ca diagnostic: „Intoxicare cu substanță necunoscută”; nu se precizează dacă actul a fost un act voluntar sau involuntar. Ca atare, deși sunt licențiat în drept, cu studii medicale,

  1. nu pot emite ipoteza unui eventual suicid și,
  2. fiind fiul unei alte eparhii, nu pot să mă pronunț asupra slujbei de înmormântare, chiar dacă înmormântarea se săvârșește pe raza Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Dumnezeu să-l ierte!

„Acceptă Dumnezeu minciuna cu intenții bune? = Exod 1:19, 2 Împărați 6:19, Matei 10:16, Matei 7:6, Ioan 7:8-10, Ioan 8:44, Proverbe 6:16-19, Apocalipsa 21:8, Evrei 1:19, Iacov 2:25.”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Și iadul este pavat cu intenții bune.

Pace și liniște sufletească!