Răspunsul ierarhului – 30 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Părinte Arhiepiscop, am o întrebare umilă. Oare Arhiepiscopia Sucevei poate să aibă numai oameni indolenți și foarte slabi pregătiți din punct de  teologic-ortodox? Nu știu cine se ocupă cu postarea anunțurilor pe platformă, dar persoana respectivă, Doamne, ferește! dacă este preot … sau va fi, nu va ști cu siguranță să pomenească măcar corect numele sfinților Bisericii la Otpust/Apolis. Cât despre viața și pătimirile sfinților, este un subiect „tabu” pentru teologii de carton din ziua de astăzi. Din ce văd în anunțul din data de 28 Septembrie cu privire la lucrările de pictură de la o biserică din Gura Humorului, Sfânta Mare Muceniță Varvara a devenit Varavara, iar mai jos în enunț, Varava. Păcat! De asta Biserica este în cădere liberă, fiindcă este plin peste tot de teologi extrem de analfabeți profesional. Se vede cu ochiul liber și de la distanță că marii grandomani (…) de la Arhiepiscopia Sucevei iubesc funcțiile, decorațiile, chefurile de noapte și în special să fie vopsiți, pensați și cu buzunarele doldora de bani. Să nu intrăm în alte detalii… Doamne ferește! Un singur exemplu dau, de preot/diacon vopsit și pensat și anume …. Păcat de aceste situații penibile! Doamne ajută!”
M. G.

Doamne, ajută!

  1. Personal, lăsați-mă să mă îndoiesc privind motivul „căderii libere” a Bisericii emis de dumneavoastră.
  2. Deși Hristos Și-a ales ucenicii fără să-i fi fost impuși, totuși sunt deschis spre a primi o listă cu părinții pe care dumneavoastră vă doriți să îi vedeți numiți în diferite sectoare, în locul „copiilor” despre care faceți vorbire.
  3. Cât despre ultimul nume la care faceți referire, până în prezent a demonstrat că, în funcția pe care o deține, ceea ce face i se potrivește și îndeplinește responsabilitățile funcției cu simț de răspundere. În plus, dincolo de faptul că a terminat șef de promoție, a obținut cea mai mare notă la examenul de admitere la doctorat.

Aștept lista cu propuneri. Vă mulțumesc!

„De ce nu se duce să se culce Înaltpreasfințitul Teodosie, am văzut (că) slujește noaptea târziu la Catedrala lui?”
A. M. C.

Doamne, ajută! Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba de priveghere cu prilejul hramului și Sfânta Liturghie în ziua hramului după programul stabilit de Sfânta Mănăstire și aprobat de Sectorul Exarhat.

Pace și liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

Am văzut recent că o persoană v-a transmis o sesizare referitoare la doamnele preotese cu salarizare de stat, din mediul rural. Conform hotărârilor Sfântului Sinod din 2014, nu este voie ca persoanele până la gradul III de rudenie să fie salarizate în cadrul aceleiași parohii. Indiferent că este clerical sau neclerical.

Eu personal, cât și multe alte persoane, în decursul celor doi ani de zile de când ne sunteți ierarh, v-am transmis aceste lucruri în nenumărate rânduri, dar ați zis ba de păduri când veți primi fonduri, ba alte chestiuni ca să deviați subiectul și să îl evitați discret. 

La bisericile din mediul urban, cam așa arată programul din anul 2022: vizite misionare, slujbe misionare, controale la pangar, cred că au fost vreo 5 per tot anul, iar astăzi se anunță prin părintele protopop, cu amenințări, că se va face raport unde nu este curățenie etc. și că vor urma alte verificări în curând. Bisericile, ca să stea deschise, măcar dimineața, 30 zile/ lună, să știți că este o mare cheltuială din multe puncte de vedere, pe care le puteți deduce personal. În special iarna.

La sate, relaxare totală. Duminica slujbe, poate în sărbători ceva, preoții stau tot pe la orașe cu diverse pretexte, că au copiii la școală, rate la apartament, bla bla bla.

Aveți salariu de la stat de peste 3.000 de euro net, plus totul gratuit, iar unii oameni amărâți, cum bine vi s-a zis în sesizarea recentă, nu au banul văduvei, acei 1600 lei salarizare minimă plus garanția că vor lua o pensie la bătrânețe.

Totodată, aveți 100000 de pretenții față de preoți, în special față de cei din mediul urban, dar în fața lui Dumnezeu, dacă priviți în ansamblu, există încă multă nedreptate, chiar și cu dumneavoastră ierarh la noi în zonă.

Sună dur acest mesaj, nu aștept răspuns, cel puțin nu unul cu care ne-ați învățat, un răspuns pe lângă subiect, care nici nu ajută la nimic, nici nu schimbă nimic, nici nu face diferența, doar poate enervează cititorii.

Sănătate.”

L. P.

Doamne, ajută!

Stimată doamnă, pentru că afirmați că am 100000 de pretenții, doresc să reiterez, chiar cu riscul de a vă accentua iritarea, că am o singură pretenție: Să fim corecți în relație cu Dumnezeu, cu Biserica și cu credincioșii. Încolo, nu sunt eu responsabil de tot ce s-a petrecut în eparhie până cu doi ani în urmă și nici de alegerea mea în scaunul chiriarhal doar de Sfântul Sinod.

Pace și multă liniște sufletească!