Răspunsul ierarhului – 30 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat!

Domnul Baconski a scris pe Facebook că în „Ziarul Lumina” sau pe Basilica, la articolul părintelui Ioniță, exista o poză cu Patriarhul Daniel la o sinaxă, iar Patriarhul nostru apare lângă Patriarhul Kiril și astfel părintele Ioniță este rusofil.

Făcând astfel de comentarii, nu se cade în etnofiletism? Oare Biserica Rusă nu mai e născătoare de sfinți și păstrătoare a harului, orice vine din Rusia, e ab initio de condamnat?

Dacă și Înaltpreasfinția Voastră o să fiți acuzat că ați avut comuniune cu ierarhi ce aparțin/ au aparținut Bisericii Ruse (Înaltpreasfințite Meletie de Cernăuți, de pildă), ce ați răspunde? ”

D.A.

Adevărat a înviat!

Dacă ierarhii din alte Biserici Ortodoxe, inclusiv din cea rusă și ucraineană, cu care am slujit ca episcop vicar, nu au avut probleme de canonicitate, nu sunt motive de îngrijorare. Ca arhiepiscop, din iulie 2020, nu am slujit cu ierarhi din afara granițelor, ci doar cu cei din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfințitul Meletie, din câte cunosc, este un episcop care face parte dintr-o Biserică Ortodoxă canonică; așadar, dacă va veni timpul să slujim împreună, nu îmi voi face probleme privind ceea ce vor spune oamenii. Și Hristos le-a adresat apostolilor, pe drumul dintre Betsaida și Cezareea lui Filip, întrebarea: „Cine zic oamenii că sunt Eu?” Și vă amintiți diversitatea răspunsurilor?! Așa că haideți să lăsăm gura lumii slobodă și noi să facem lucrurile cu responsabilitatea ce se impune în Biserică.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Cum mai este starea Preasfințitului Damaschin?”

I.A.

Adevărat a înviat!

În week-end-ul acesta Preasfinția sa se află la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde în prima parte a dimineții va participa la Sfânta Liturghie. În după amiaza aceleiași zile se va întoarce la reședința din Suceava. Preasfinția sa are nevoie de încă puțină recuperare.

Pace și bucurie!