Răspunsul ierarhului – 28 octombrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

….. sunt Biserica? Ce părere aveți despre acuzațiile care se aduc Arhiepiscopiei Sucevei pe Facebook și, implicit, Înaltpreasfintiei Voastre ?”

A.D.

Doamne, ajută!

Ce părere am? Niciuna! Mai ales când vin din partea unor persoane caterisite.

Pace și liniște sufletească!

​„Înaltpreasfinția Voastră,

Încep printr-un cuvânt al Părintelui Paisie Olaru: ,,Să te mărturisești cât mai des, căci dacă mături casa mai des, ți-i drag să stai în ea, iar dacă se face mult gunoi în casă, este mai greu de scos afară”.

Învățătura Sfinților Părinți, însuși cuvântul Domnului „iubește-ți aproapele” ne îndrumă în acest lucru. Cum se poate ca o mamă creștin ortodoxă, la venerabila vârstă de aproape 90 de ani, să meargă în Biserică, în prezența preotului paroh, să spună că merge în coate și genunchi la toate Bisericile și blestemă fiul să îi ardă casa, să aibă parte el și familia de cele mai grele necazuri? Toată viața ei, tot timpul a făcut așa, mai ales când nu îi ieșeau planurile personale. Aspecte constate și sancționate și de organele politiei. Cum poate fi numită creștină când merge la un alt părinte duhovnic pentru a mărturisi, dar cu scopul de a ascunde acestea de preotul paroh duhovnic? De a se comporta fără ascultare față de preotul paroh, de a-l desconsidera că ea știe mai multe la vârsta aceasta. În loc de a fi un exemplu de înțelepciune, rugăciunea sinceră și stăruitoare aduce răspuns inimii omului, ci și roade duhovnicești, luminarea minții, statornicie, astfel încât să simți și să fii încredințat de faptul că în orice preot este lucrarea Duhului Sfânt. Duhovnicul este asemeni unui doctor de suflete, căruia te poți adresa, însă credință ta este cea care devine lucrătoare, să sporești credință și să fii sincer în această dorință de vindecare.

Doamne, ajută!”

V.I.

Doamne, ajută!

Dacă Dumnezeu s-ar fi potrivit tuturor celor care au aruncat sau aruncă vorbe nepotrivite, afurisenii sau blesteme, cred că planeta ar fi avut un spor realmente negativ al populației, față de ceea ce vedem acum. Așadar, încercați să îi acordați persoanei despre care faceți vorbire clemența ce i se cuvine unei persoane în vârstă de 90 ani și cu statut de mamă. Cât despre faptul că merge la un alt duhovnic, știți cum este, omul are libertatea de a alege. Părintelui paroh îi va fi mai greu să-i alcătuiască necrologul atunci când va veni și acest moment. Dar, ca în multe alte cazuri, sfinția sa va încerca să improvizeze, în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită.

Pace și mult bine!