Răspunsul ierarhului – 28 ianuarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

‪„Sărut mâna, Înaltpreasfinția voastră!

Acum câteva luni am fost cerută, el are 20 de ani, eu 18, vrem să ne căsătorim, dar nimeni nu ne susține, toată lumea ne critică că suntem prea tineri, că nu știm cu ce se mănâncă viața. El și-a pierdut locul de muncă și e foarte greu, nu găsește altceva.

Prietenii ne-au abandonat, familia ne acceptă, dar ne ține la distanță, e greu să strângem bani pentru o nuntă.

Cum putem ajunge într-un final la liniște?”

B.A.D.

Doamne, ajută!

Consolidați-vă poziția socială, ca să nu depindeți de cei din jur, după care puteți da curs dorinței dumneavoastră. Altfel, lipsurile cu care vă veți întâlni zilnic, mai ales dacă vă va binecuvânta Dumnezeu și cu prunci, rodul dragostei voastre, nu vă vor aduce liniștea dorită.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna!

Înaltpreasfinția voastră, se zice că s-ar construi un schit pe locul unde a fost Mănăstirea Laura. Este adevărat?

Blagosloviți și iertați!”

V.I.

Doamne, ajută!

Da, este adevărat. Să ne ajute Sfinții Leontie și Daniil Sihastrul să împlinim această sfântă lucrare.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Înaltpreasfințite Calinic, cum vedeți căsătoria unui ortodox cu un …. în Biserică? Am citit recent și auzit la părintele …. despre părinții unor sfinți mari ca Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur la care un părinte era creștin și unul nu.

Sărut mâna și Domnul să vă dăruiască multă sănătate!”

C.U.

Doamne, ajută!
Important este ca cei doi să se înțeleagă și să facă lucruri frumoase împreună. Faptul că ai un certificat de naștere ortodox nu este suficient, ci îți mai trebuie să ai și fapte pe măsura credinței ortodoxe. Am cunoscut persoane de altă confesiune sau religie care au sprijinit cu multă drag Biserica Ortodoxă, în timp ce ortodocșii s-au opus cu multă vehemență sau au lucrat împotriva Bisericii.

Îmi pare rău, dar nu aceasta este Ortodoxia!

Și apoi, însuși Sfântul Apostol Pavel spune: „Căci bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă şi femeia necredincioasă se sfinţeşte prin bărbatul credincios.” (I Corinteni 7, 14).

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

În primul rând, ne bucurăm pentru că sunteți mai bine și Îl rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate deplină și mulți ani spre slujirea Bisericii!

Astăzi am mers la o librărie religioasă și am observat noi apariții editoriale ale Editurii Crimca și trebuie să vă felicit pe Înaltpreasfinția Voastră și pe cei care se ostenesc la editură pentru cărțile frumoase cu care ne bucurați sufletul.

Aș semnala, totuși, o problemă: pentru tinerii teologi și preoți există cărți de interes care nu s-au mai tipărit în perioada recentă (unele nu s-au mai reeditat din secolul trecut). De exemplu, „Dogmatica” Sfântului Ioan Damaschinul sau alte scrieri din seria „Părinți și Scriitori bisericești”. Sigur, nu știu în ce măsură se pot reedita toate acestea la Editura Crimca, dar m-aș bucura personal dacă în viitor s-ar putea iniția o serie de scrieri care să se adreseze teologilor și creștinilor mai preocupați de cărțile teologice.

Cu prețuire și doriri de bine.”

C.M.

Doamne, ajută!

Cărțile despre care faceți vorbire nu pot fi publicate de eparhii, dar ele fac parte din programul editorial al editurilor Patriarhiei Române.

Sănătate și mult bine!

„Doamne, ajută!

De ce au loc aceste rugăciuni? Sfântul Paisie Aghioritul a refuzat să zică ,,Tatăl nostru” cu niște catolici ce au venit la coliba lui.

…….

Bine, nici urletele celor de aici nu sunt okay, adică nu mărturisești urlând.”

A.

Doamne, ajută!

Este un capitol în care nu am competență să fac aprecieri, ca unul care nu am participat niciodată la astfel de slujbe.

Pace și bucurie!

„Bună ziua.

Mă numesc ….. și sunt din ….. (Parohia …..). Este normal ca un preot să nu participe la citirea „stâlpilor” sau „panihidă” pentru că este ocupat cu al doilea job al său ….. ? Este normal să se facă ședințe cu consilieri… și să vină …. să ….. De aceea multi creștini ortodocși aleg altă religie.

Vă mulțumesc!”

C.M.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră va fi anchetată de părintele inspector bisericesc și părintele protopop de zonă pe parcursul săptămânii viitoare.

Vă mulțumesc!