Răspunsul ierarhului – 26 februarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

94. N.D.

Sărut dreapta, Înaltpreasfinţite Părinte Calinic, dacă suntem cununaţi civil putem fi naşi de cununie?” (D. V.)

Stimate domnule! Naşii de cununie nu pot năşi atâta timp cât ei înşişi nu au fost cununaţi religios. Seară bună!

 

95. Persoana Anonimă

„Sărut mâna, Înaltpreasfinţite părinte. Sunt o persoană şi un credincios creștin ortodox din satul …, protopopiatul (….)” (anonim)

Stimate domnule! În una din zilele săptămânii viitoare, o comisie de la Centrul Eparhial se va deplasa în parohia dumneavoastră în vederea verificării veridicităţii celor reclamate de dumneavoastră într-o manieră cât se poate de nereverenţioasă. Seară bună!

 

96. A.C.

„Doamne, ajută! Vă sărut dreapta, Înaltpreasfinţia Voastră! Aş dori şi eu să ştiu ce condiţii ar trebui să îndeplinească un candidat care ar dori să fie hirotesit citeţ sau ipodiacon. Ipodiaconul trebuie să fie căsătorit sau poate fi necăsătorit şi trebuie să se căsătorească până la hirotonia întru diacon? Citeţul/ipodiaconul se hirotesesc tot pe seama unei parohii sau pot fi hirotesiţi şi apoi îmbisericiţi într-o parohie aleasă de ierarh? Citeţul poate/trebuie să poarte reverendă sau rasă? Aştept răspunsul dumneavoastră calificat. Cu consideratie, A. C.”

Stimate domnule! În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu cunosc să fi fost cineva hirotesit întru citeţ sau ipodiacon fără să fi fost hirotonit diacon.

În Arhiepiscopia Iaşilor, în cei 30 ani de episcopat, am întâlnit un singur caz, consilier al mitropolitului, care a fost hirotesit ipodiacon şi care din motive canonice nu a mai fost hirotonit diacon. Probabil că în alte eparhii din ţară astfel de hirotesii sunt de actualitate, nu însă şi în eparhiile din Moldova.

Aşa că, dacă nu aveţi impedimente, acceptaţi hirotonia întru diacon şi, de ce nu, chiar în preot. Doamne ajută!