Răspunsul ierarhului – 25 noiembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

Părinte Arhiepiscop, de ce nu ați scris nimic despre părintele ….. când a murit și nici despre părintele …..?”

A.

Doamne, ajută!

Să înțeleg că cei doi părinți, pentru dumneavoastră, au murit; nu însă și pentru mine. Iar dacă au murit, după cum spuneți, bănuiesc atunci că cei care au scris au spus cam tot ce trebuia să se spună despre ei. Mai mult, eu nu pot scrie la comandă.

Post cu bucurie!

Înaltpreasfinției sale, Părintele Calinic,

Înaltpreasfinția voastră,

De fiecare dată când vă scriu știu că sfintele rugăciuni ale Înaltpreasfinției voastre ne vor lumina negreșit.

Am să vă întreb ceva care este legat și de Iov și de vremurile noastre de acum.

De ce atunci când Dumnezeu i-a permis diavolului să îl ispitească pe Iov, i-a dat voie să îi facă orice, în afară ca acesta să se atingă de sufletul lui – iar acum Dumnezeu îi permite diavolului, care poate că a ieșit până la suprafață deja, de ce acum îi permite să se atingă de sufletele oamenilor și să le ia efectiv – fizic, biologic – libertatea voii lor libere proprii, date de Dumnezeu la venirea aici, în lumea aceasta, așa cum au fost toți oamenii de la începutul Creației și până astăzi? De ce este diferit acum?

Mulțumim că vegheați în rugăciune mereu.

Sărut mâna.”

A.G.

Doamne, ajută!

Vă recomand un comentariu la Cartea lui Iov, foarte accesibil, cel al părintelui Ioan Sorin Usca și al prof. Ioan Traia, apărut la Editura Christiana, București, în 2008. Nu ezitați să citiți acest comentariu!

În acele timpuri, cu Dumnezeu se putea vorbi față către față; până și satan a vorbit direct cu Dumnezeu despre Iov. Or, acum satan nu-i mai cere părerea lui Dumnezeu atunci când vizează să atragă pe cineva în afara ordinii divine. Și nici omul nu își mai pune nădejdea în Dumnezeu.

Lectură cu folos!

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte,

  1. În Biserica Ortodoxă Română funcția de protopop / protoiereu trebuie să fie dată pe viață unui părinte?
  2. Ar fi mai bine ca ei să fie schimbați o dată la 5 ani?
  3. Cât de importantă este lucrarea misionară a unui părinte protopop?”
E.S.

Doamne, ajută!

  1. Dacă o persoană este potrivită pentru funcția primită, de ce nu? La Iași, ca și la București, am cunoscut consilieri și protopopi care au lucrat cu mai mulți mitropoliți/patriarhi. Un conducător este bun atunci când formează oameni, nu când face o pasiune din a schimba pe cei ce dețin diferite funcții.
  2. Da, schimbi pe cineva cu altă persoană numai dacă acel altcineva este mai bun sau cel puțin de valoarea celui schimbat.
  3. Este covârșitoare!

Pace și liniște sufletească!