Răspunsul ierarhului – 24 ianuarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut-mâna, Înaltpreasfinția voastră!

Băiețelul meu are 2 ani, iar astăzi am fost la Sfânta Împărtășanie la ….. din Suceava (….). 

Am stat pe afară inițial, băiețelul mânca un covrigel și mi s-a atras atenția de o doamnă să nu care cumva să ducem copilul să ia Sfânta Împărtășanie pentru că „a mâncat”. Am intrat apoi în biserică, băiețelul era pe culoar, alerga încoace și încolo la „mami” și „tati”. Mai erau maxim 10 minute până la Sfânta Împărtășanie. Nu țipa și zic eu că nu deranja. Din cor a venit un domn care ne-a zis destul de impunător că „a zis părintele să plecăm, eventual mai în spate, pentru că îl deranjăm”. Precizez că era extrem de aglomerat și oricum dacă mergeam mai „în spate” băiețelul ar fi alergat în continuare pe culoar. Singura soluție era să ieșim afară cu totul.

Din păcate, am plecat cu totul, iar băiețelul nu a mai fost împărtășit.

Vă rog să îmi spuneți unde am greșit!

Mulțumesc și Doamne, ajută!”

C.C.

Doamne, ajută!

Nu ați greșit nici dumneavoastră, nici copilul dumneavoastră. Din păcate, există oameni puțini mai sensibili, care, în loc să se bucure când aud un scâncet de copil, se tulbură și, în tulburarea lor, tulbură și pe alții.

Păstrați-vă liniștea și nu părăsiți Biserica. Puteți merge și la o biserică unde participă mulți copii la Sfânta Liturghie, fiind împărtășiți.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte! Ce părere aveți de acest incident?

Scandal la înmormântare

În cursul acestei zile, 21 ianuarie anul curent, în jurul orei 12:00, polițiștii Secției de Poliție ….. au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 51 de ani, …… din localitatea …., cu privire la un incident apărut pe parcursul unei procesiuni de înmormântare. S-a stabilit că în cursul acestei zile la cimitirul comun din localitatea …. unde sunt înhumați cetățenii de toate confesiunile urma să fie înmormântat un bărbat de confesiune ortodoxă, toate celelalte rude ale acestuia fiind de confesiune penticostală. Anterior, rudele bărbatului au solicitat preotului paroh să permită slujba de înmormântare după rit penticostal și au achitat taxele pentru locul de veci și celelalte taxe specifice, preotul ortodox fiind de acord cu întreaga procesiune. Cu toate acestea, în cursul acestei zile, când cortegiul funerar s-a pus în mișcare, preotul ortodox s-a alăturat și el, iar când s-a ajuns la poarta cimitirului, preotul ortodox s-a poziționat intenționat la sol pentru a nu permite dricului funerar accesul. Polițiștii au intervenit gradual și condescendent, mediind conflictul iscat, reușind îndepărtarea persoanei care obstrucționa accesul vehiculului mortuar fără incidente. Ulterior, polițiștii au rămas în zonă desfășurând activități de monitorizare în vederea prevenirii oricăror incidente, ceremonialul funerar derulându-se fără alte probleme. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării libertății religioase, art. 381 lit. 1, Cod Penal, urmând a se dispune procedural prin unitatea de parchet competentă.”

N.S.

Doamne, ajută!

Întrucât ancheta este în plină desfășurare, nu mă pot pronunța. Ce pot preciza este faptul că în Taina Spovedaniei, cu puțin timp înainte de a muri, domnul respectiv a cerut să fie înmormântat ortodox și ar fi fost potrivit să îi fie respectată dorința.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua și La multi ani, Înaltpreasfințite Părinte Calinic,

Sunt un credincios al Parohiei ….., din ….. Ani la rând eu și credincioșii am contribuit la înfrumusețarea bisericii noastre, s-a construit biserica nouă, dar încă nu este sfințită, acum se construiește și praznicar. Am fost alături la treabă, oamenii au dat bani, au ajutat fiecare cu ce au putut, cu treaba, cu utilaje. Avem o situație cu care ne confruntăm în parohie și se creează discuții între noi credincioșii. Părintele nostru paroh nu stă în parohie, vine la servicii și pleacă. Dar pleacă des în străinătate la muncă ….. și rămânem cu preotul în vârstă care are și el probleme uneori de comportament, de sănătate și nu doar…

Vreau să vă întreb cum acceptați ca preoții care sunt la conducerea bisericilor să fie și preot și să fie și muncitor în străinătate în sâmbete… sărbători…? Noi vrem să avem cu cine ne sfătui când mergem la biserică și să-l găsim la casa parohială când avem nevoie. El nu stă acolo, stă preotul celălalt, dar nici el nu este prezent, doar doamna. Doamna ne răspunde, doamna ne conduce biserica. Nu mai dăm nici noi niciun ajutor pentru biserică în cazul acesta.

De ce tolerați lucrurile astea când Biserica trebuie să dea dovadă de alte lucruri? De ce imaginea pe care o afișați public la TV, la radio, pe alte canale publice, la slujbe în fața oamenilor este una de smerenie, mai ales la astfel de preoți, dar în unele parohii este dezastru cu știrea dumneavoastră și a domnilor protopopi? Parohia noastră este tot mai goală. Cu asemenea preoți ne ducem de râpă. Așteptăm să terminăm o biserică în ani de zile, până se sfințește se tot strică câte ceva la construcție. Mai treceți și în parohia noastră mai des, că banii noștri au fost cu folos. După ce părinții au mers cu agheasma prin sat și au încasat bani pleacă prin străinătățuri, pentru că părintele nostru nu este la biserică. Oare unde este?

Nu mai afișați imaginea smereniei Bisericii Ortodoxe pentru că realitatea și practica este alta!

Sănătate, Înaltpreasfințite Părinte și vă doresc un an cu folos și realizări! Vă așteptăm cu dragoste la noi!

Vă mulțumesc pentru eventualitatea unui răspuns!

Sărut mâna!”

I.D.

Doamne, ajută!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre verificare Sectorului Bisericesc. Cât despre celelalte afirmații ale dumneavoastră, le pun pe seama supărării, care face ca pe toți ceilalți să îi vedem mai prejos decât propria persoană.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua!

Am o problemă care mă frământă de mult timp. Cum poate o mamă, care are în pântece un copil, să îl crească sănătos și în iubire, dacă nu primește sprijin sufletesc, încurajare, sfat de la propria mamă? Ba mai mult, e privită cu vinovăție, ură.

Cu deosebită stimă.”

E.

Doamne, ajută!

Simplu, faceți abstracție de părerile celor din jur și astfel vă veți bucura de statutul de mamă. Taina mamei este o virtute de nepătruns. Luați-o ca ajutor și acoperământ pe Maica Domnului și puneți-vă nădejdea în ea și alegeți-vă un duhovnic bun cu care să vă sfătuiți, mai ales atunci când răutățile vor atinge cote paroxistice.

Naștere binecuvântată!