Răspunsul ierarhului – 23 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Nu este dată hotărâre a Sfântului Sinod referitoare la citirea molitvelor decât doar în anumite circumstanțe? Atașez poză de la o ….. a programului liturgic. Probabil că nu este singura ….. care nu cunoaște hotărârile sinodale.

Mulțumim.”

D.T.

Doamne, ajută!

Vă mulțumim pentru acrivie; se vor lua măsuri privind situația sesizată.

Pace și bucurie!

„Sunt o foarte apropiată a familiei Paradais și vă rog, în amintirea celor două personalități cu care știu cât de apropiat ați fost, să înlesniți apariția lor pe Wikipedia sau pe o altă formă de promovare în online.

Am apreciat extrem de mult faptul că am găsit cartea despre dl Paradais în magazinul bisericesc de la Arhiepiscopie, dar în online nu îi gasim, decât la bibliografii.

Va mulțumesc!”

A.H.

Stimată doamnă,

Familia Paradaiser nu are nevoie să apară pe rețelele de socializare, întrucât lucrările scrise de cei doi se găsesc în cele mai prestigioase biblioteci din țară și străinătate.

Doamne, ajută!

„Sărut mâna! Iertați deranjul părinte! Vreau să vă întreb dacă pot vorbi 2 frați cu 2 surori? Dacă se iubesc, pot primi binecuvântare?”
A.C.

Doamne, ajută!

Ceea ce descrieți este un caz de cuscrie de felul II, grad IV. Mai mult, este și amestec ilicit de nume. În această situație, pot primi dispensa numai de la Sfântul Sinod. Însă eu nu am auzit să se fi acordat în istoria Bisericii Ortodoxe Române o astfel de dispensă.

Pace și bucurie!

„1. Există practica de a se căuta locuri de săpat fântâni prin folosirea unui lemn sau a unei bucăți de metal pe care omul o ține în mână și care ar urma să se miște dacă locul e potrivit. E permis ca omul să folosească astfel bucata de lemn sau de metal, punându-și nădejdea că, dacă e locul bun de săpat, atunci ea se va mișca? Sau e o practică oprită de poruncile dumnezeiești pentru că ține de ocultism?

2. Dacă celebrează Taina Maslului un arhiereu, atunci puterea și efectul Tainei Maslului e mai mare decât în situația în care ea e celebrată doar de preoți? În ce situații poate omul să se folosească mai bine de Taina Maslului celebrată și de un arhiereu?”

L.T.

Doamne, ajută!

  1. Practicile acestea vechi au avut și încă au rolul și rostul lor eficient; ca atare, nu trebuie neglijate.
  2. Taina Sfântului Maslu săvârșită de preoți canonic hirotoniți este tot atât de valabilă ca și cum ar fi săvârșită de arhierei, întocmai ca și Sfânta Liturghie.

Pace și mult ajutor de la Dumnezeu!