Răspunsul ierarhului – 22 octombrie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Ce nu am înțeles:

Dacă pr. Dumitru Stăniloae (care are doctorat în teologie și a scris atâtea cărți), dacă sfinția sa era împărtășit cu Hristos, de ce a mai murit?

De ce au mai murit oameni după ce Hristos a Înviat din morți?”

L. A.

Doamne, ajută!

 1. Oamenii au murit ca să învieze și ei după cum a înviat și Mântuitorul Hristos, căci este scris: „Dumnezeu, Care a înviat pe Domnul, ne va învia și pe noi prin puterea sa.” (I Corinteni 6, 14)
 2. Hristos euharistic nu te absolvă de moarte, ci te asigură de viața veșnică.
 3. Pentru a învia din moartea păcatului, trebuie mai întâi să mori păcatului.
 4. Altfel, împărtășania o iei cu nevrednicie, nesocotind trupul Domnului. Or, părintele la care faceți referire va fi canonizat grație vieții lui exemplare.
 5. Dacă dumneavoastră vreți să nu mai muriți și să depășiți această înfricoșătoare etapă, puteți face demersuri pe lângă Ilie și Enoh sau pe lângă Pavel cel nebun pentru Hristos, care nu au trecut prin moarte; poate vă vor da strategia unei astfel de plecări. Însă grăbiți-vă, ca să nu v-o dea prea târziu și să fiți nevoită, totuși, să respectați procedura de a dobândi viața de veci.
 6. Potrivit Scripturii, se pare că la sfârșitul veacului și cei care nu au gustat moartea vor trebui să treacă prin moarte: „Nu toţi vom muri, dar toţi ne vom schimba, deodată, într-o clipeală de ochi la trâmbiţa cea de apoi. Căci trâmbiţa va suna şi morţii vor învia nestricăcioşi, iar noi ne vom schimba. Căci trebuie ca acest trup stricăcios să se îmbrace în nestricăciune şi acest (trup) muritor să se îmbrace în nemurire.” (I Corinteni 15, 51-53)
 7. Ca să vă edificati asupra subiectului, vă recommend să consultați o concordanță biblică legată de moarte și înviere. Lectură plăcută!

Bună ziua! Vreau doar să vă întreb dacă dumneavoastră, cel ce citește acest e-mail, vedeți cu ochiul liber diferența majoră între Biserică și Spital în România. De ce într-un oraș micuț există 7-8 biserici și un spital care se chinuie să reziste în picioare? De ce în biserici se fac strângeri de fonduri doar pentru biserică și nu pentru spital, pentru ajutorarea oamenilor bolnavi? Desigur, și spiritual îi ajutăm prin rugăciune, dar și nevoile financiare sunt de altfel necesare. Dumneavoastră vi se pare corect? Dumnezeu cere biserică pictată, acoperită cu tablă de aur, marmură de proveniență exotică? Sau cere milostenie cu bolnavii? Nu denigrez Biserica, dar eu Îl pot găsi pe Dumnezeu prin rugăciune și într-o biserică micuță săpată în stânca, nu într-o catedrală mare și goală.

A. D.

Stimate domnule!

 1. Într-un oraș mic există mai multe biserici din două motive: sau orășelul nu este atât de mic cum pare la prima vedere, sau acel orășel este hibrid spiritual și fiecare este cu biserica lui. O catedrală, o biserică niciodată nu va fi goală, chiar și atunci când oamenii o văd goală. Ea este plină de Sfânta Treime, de îngeri, de sfinți; dar pentru aceasta este nevoie, totuși, pentru a vedea, să ai ochi duhovnicești.
 2. Din câte știu, Biserica nu se ocupă doar de pregătirea spirituală a credincioșilor, ci este implicată în diferite activități sociale, caritabile, filantropice, medicale etc. Încercați să aflați din surse credibile cam câte spitale, cabinete medicale, așezăminte sociale pentru copii și bătrâni și multe altele din aceste categorii a făcut Biserica din 90 încoace. Acum depinde și cu ce ochi priviți.
 3. Nu cred că Biserica este vinovată pentru că din 90 încoace s-au închis ori s-au desființat nenumărate spitale! Biserica a încercat și încearcă să resusciteze aceste spitale, cum ar fi spitalul din Roman, care are în jur de 10ha. Însă Biserica nu poate face aceasta singură, întrucât nu mai beneficiază de proprietățile de altă dată, care au fost confiscate.
 4. Cât despre mărimea bisericilor, aceasta depinde de numărul credincioșilor dintr-o parohie. Nu poți să faci o biserică/grotă când ai în parohie peste 300 familii. Cât privește catedralele, acestea reprezintă demnitatea unui popor. Probabil că dacă s-ar fi construit Catedrala Mântuirii Neamului acum 100 ani, n-am mai fi făcut atâta caz. Pomana este, din păcate, caracteristică românului. Să-ți însușești sau să te lauzi cu munca altuia. Însă Dumnezeu ne-a preferat pe noi să construim catedrala. Nu suntem singurul popor care are o catedrală, ci în lume sunt nenumărate catedrale care costă de sute de ori mai mult decât cea de la București. Știți, până și Papa Ioan Paul al II-lea a donat bani pentru catedrală. Iar noi, în loc să contribuim la împlinirea unui astfel de deziderat, facem proces de intenție.
 5. Oare Biserica împiedică sau se opune construirii spitalelor?
 6. Puneți oameni serioși, responsabili, și fiți încredințat că se vor deschide sutele de spitale închise și se vor construi și altele noi.
 7. Că dumneavoastră puteți să vă rugați într-o biserică rupestră, nu mă îndoiesc, dar nu toți sunt atât de smeriți precum dumneavoastră. Oamenii merg la biserică dacă au confort – bisericile să fie încăpătoare, pictate, încălzite pe timp de iarnă, eventual răcoroase vara, să nu ploua în interior etc.. Dacă nu, preferă să asculte slujba la radio sau televizor. Împăratul Solomon, când a construit templul din Ierusalim, a folosit cele mai de preț și de calitate materiale (vezi cartea III Regi, cap. 5 ș.uș și II Paralipomena, cap. 2 ș.u.). Nu l-a acoperit cu stuf sau carton.

Noi vă mulțumim pentru întrebare, dar v-aș ruga să lăsați Biserica să-și facă treaba, întrucât chiar și-o face bine. Și cred că, după atacurile îndreptate spre Catedrala Mântuirii Neamului, v-ați dat seama că ierarhii și preoții nu-și permit să se joace cu lucrurile serioase. Doamne, ajută!