Răspunsul ierarhului – 21 mai 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Hristos a înviat!

Mă numesc F.R., locuiesc în București, dar provin din loc Negostina – Bălcăuți. Pentru că în localitate nu există un monument al eroilor, am hotărât să-l fac eu, cu banii proprii și în memoria părinților, mai ales că și tăticul meu a luptat în al Doilea Război (Mondial) ca sanitar și a fost rănit. Eu am vorbit cu părintele paroh din localitate să-l sfințim, dar am fost ferm refuzată. A intervenit și dl. viceprimar pe lângă părinte, dar tot l-a refuzat. Eu am specificat părintelui că o să-l plătesc, dar nu vrea să-l sfințească sub nicio formă. Acum, am rugămintea la forurile superioare dacă este posibil ca un părinte (dacă are dreptul) să refuze sfințirea acelui monument, pe care sunt scriși toți eroii care au murit în Primul și al Doilea Război (Mondial). Vă rog să mă iertați și vă mulțumesc. Localitatea are 116 eroi, pe care dorim să-i cinstim.”

F. R.

Adevărat a înviat!

În după-amiaza zilei de 21 mai 2023, părintele protopop de Rădăuți s-a deplasat la Negostina pentru a vedea monumentul la care faceți referire și pentru a identifica motivele pentru care părintele paroh ar refuza sfințirea acestuia.

Ajungând la locul indicat, a fost identificat doar un postament din beton de aproximativ 2m/1,5m, nedecofrat, fără niciun alt element care să aducă a monument închinat eroilor.

Părintele paroh și-a exprimat deschiderea ca la momentul finalizării lucrărilor să sfințească monumentul și/sau să sprijine organizarea unui eveniment dedicat.

Apreciem pozitiv dorința și inițiativa dumneavoastră de a aminti generațiilor următoare jertfa înaintașilor.

Bunul Dumnezeu să odihnească pe toți eroii neamului românesc!

„Hristos a înviat! În cimitirul ortodox (cel din sus) din …, județul Suceava, fiind un cimitir comun al mai multor parohii și religii, un enoriaș al Parohiei … a cerut pr. paroh 2 locuri de veci, dar părintele nu i-a dat în acel loc, deoarece este în jurul bisericii de lemn care este inclusă pe lista monumentelor istorice din Județul Suceava, pe acolo fiind o alee pe unde se poate merge la morminte și pentru a intra cu o înmormântare pe acolo atunci când este cazul și încurcă acel mormânt acolo. Acel enoriaș doar din ambiție a vrut acolo și văzând că părintele paroh nu îi dă acolo pentru că încurcă, a mers la celălalt preot din partea din sus  și dânsul i-a dat în acel loc, pe baza …, cred eu. Mai mulți enoriași nu sunt de acord acolo. Mulțumesc.”
A. A.

Adevărat a înviat!

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre analiză la fața locului Departamentului Cimitire, Monumente și Servicii Funerare.

Doamne, ajută!

„Hristos a înviat!

Cine este părintele din stânga Pr. Arhim. Serafim Grigoraș?”

A. D.

Adevărat a înviat!

Este părintele Mina. Probabil că pe ceilalți părinți: Grichentie, Macarie și Ghenadie îi cunoașteți. Doamne, ajută!