Răspunsul ierarhului – 21 august 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră, dacă eu i-am botezat fetița fratelui meu, el îmi poate fi acum naș de cununie?

Vă mulțumesc!

Doamne ajută!”

C.V.

Doamne, ajută!

Dacă este chiar ultima soluție, poate să vă cunune.

Pace și bucurie!

„Către Înaltpreasfinția voastră,

Suntem din Parohia …. și venim cu o întrebare la dumneavoastră. Părintele …. a ieșit la pensie și prin urmare parohia este vacantă, însă în sat este o stare de efervescență deoarece se zvonește că …. îl aduce …… caz în care nu s-ar produce schimbarea pe care noi o așteptăm, mai exact, tot părintele ……va „face legea”, adică nu vom scăpa de jigniri, înjurături, bruscări etc. (părintele de multe ori este agresiv verbal, dar chiar și fizic, mai ales cu cântărețul și paracliserul).

Aici este vorba de un adevărat fenomen de nepotism și logic ar fi ca părintele ….. nici să nu participe la concursul ce va avea loc și ar fi corect să procedați ca în cazul ….. (pe care întâmplător îl cunoaștem) căruia nu i-ați acceptat rugămintea de a lua coslujitor pe fratele său.

Noi credem că țineți seama și de situația din teren și că ascultați și rugămințile credincioșilor, care în cazul nostru s-au cam săturat de astfel de preoți. Poate rânduiți și pentru noi un preot care să nu aibă legătură cu ….., ca să nu mai fim nevoiți să mergem pe la alte biserici la slujbă, să ne facem botezurile și cununiile tot la alte biserici, pentru a evita ieșirile în decor sau derapajele verbale ale părintelui ….

Noi știm și cunoaștem foarte bine cât de urât s-a comportat când s-a înființat Parohia …… și cu cât dispreț îl tratează pe părintele. A încercat și încearcă în continuare să le impună creștinilor să nu meargă la acea parohie.

Noi sperăm ca dumneavoastră să procedați corect la alegerea noului preot, așa cum am văzut și în alte răspunsuri în care spuneți că „parohiile nu se moștenesc” și că nu acceptați NEPOTISMUL – ca în cazul de față.

Mulțumim!” (V.N.)

 

„Sărut dreapta, Înaltpreasfințite Părinte,

Sunt fiu al satului …… și cunosc foarte bine istoria și viața acestui sat. Eu nu locuiesc permanent acolo, dar sunt legat sufletește și merg aproape săptămânal „acasă”, dar totodată sunt susținător al unor proiecte din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, sub anonimat, pentru că nu vreau să mă laud cu ceea ce fac și din acest motiv, intrând în contact cu diferiți preoți, aud fără să-mi propun aspecte și situații din „culise”.

Așadar, urmează să fie numit un nou preot la …. după „retragerea” părintelui ….., însă „gura satului” și nu numai vede „altceva”, și anume ceva ce dumneavoastră ați spus că nu acceptați… adică un „aranjament” prin care la …. să fie numit Pr. ….. de la …., ….. …… de la ….…

Se încadrează la nepotism???

Din „știri pe surse”  se spune că ….. chiar a fost numit preot la ……., dar ați revenit asupra deciziei pentru a vacanta postul, doar pentru a părea că se respectă regulile.

În acest sens, pr. …… este sigur că va ajunge la ….., fiindcă zice el că „are om care să-l arunce în scăldătoare”, în persoana ….. cu care se cunoaște de pe vremea când ….. era în …… Având în vedere că ….., lucrurile se leagă și un sâmbure de adevăr există.

Pr. …… se laudă că și el are mijlocitor la Înaltpreasfinția voastră pe …… de la ……, pe care  nu-l puteți refuza, fiindcă, spune el, ……

Nu în ultimul rând, unii spun că în acest demers de „păstrare sau de moștenire” a parohiei intră în joc și părintele …… de la ….. (fiul părintelui ….), care își susține …. prin intermediul ….., cu care slujește împreună și a cărui soție lucrează la …..și despre care se spune că ……

Nu doresc (și prin mine, cei mai mulți credincioși din …..) „răul nimănui”, ci atât vreau, să scăpăm de ….. că prea ne înjosește și ne desconsideră, vreau ca și noi să ne ducem cu inima deschisă la biserică și să ne întoarcem încărcați duhovnicește, nu încărcați cu nervi.

Nu țin neapărat să publicați acest material, mai important este să numiți un alt preot decât pe ….. la ……

Mulțumesc.” (G.M.)

 

*Întrucât ambele întrebări vizează aceeași situație, răspunsul este comun.

Doamne, ajută!

Vă mulțumim pentru cele semnalate de dumneavoastră, însă pentru acest post s-a organizat concurs și nu avem dreptul moral să interzicem vreunui preot să candideze, atât timp cât îndeplinește condițiile de înscriere.

Pentru liniștea dumneavoastră, dacă doriți, ca să vă asigurăm că membrii comisiei au evaluat dosarele potrivit criteriilor stabilite, fără favoritisme, vă putem prezenta, după încheierea concursului de dosare, deși nu este statutar, punctajul obținut în urma evaluării de către fiecare candidat.

Cu Dumnezeu înainte!