Răspunsul ierarhului – 2 septembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Am și eu o întrebare,

Este permis ca bisericile să aibă clopotele cu telecomandă?”

M.C.

Doamne, ajută!

De ce să nu fie permis, mai ales acolo unde sunt multe clopote și personal puțin.

Pace și bucurie!

„Vă rog să îmi spuneți dacă se citesc rugăciuni de dezlegare de blestem de către Înaltpreasfințitul Calinic și cum aș putea să știu în ce zile sau când aș putea participa.

Și încă o întrebare, ați luat în calcul varianta unei emisiuni transmise live pe internet cu întrebări și răspunsuri date de către Înaltpreasfințitul Calinic? Doamne, ajută!”

G.A.

Doamne, ajută!

  1. De obicei, după Sfânta Liturghie, în duminici și sărbători, și când este ierarhul, și când nu este, se citesc și rugăciuni de dezlegare.
  2. Din păcate, timpul îmi este atât de drămuit, încât nu mai rămâne și pentru emisiuni televizate. Dar, în timp, după restaurarea ansamblului, nu excludem și posibilitatea unei astfel de emisiuni.

Pace și bucurii!

„Doamne, ajută! De ce ….. nu are decât 2 mitre? Nu ar putea, de exemplu, să le poarte pe cele ale ……? Iertați îndrăzneala pentru o asemenea întrebare, dar m-am gândit de mai demult la acest aspect.”
S.S.

Doamne, ajută!

Stimate domnule, întrucât nu dețin inventarul seturilor de engolpioane, al mitrelor și al veșmintelor vlădicului despre care faceți vorbire, vă rugăm să-i adresați direct întrebarea. Ceea ce eu vă pot asigura este că, personal, nu mi-am însușit nimic.

„Sărut mâna!

Înaltpreasfințite, ați declarat atât în cadrul Răspunsului Ierarhului din 1 septembrie, cât și anterior, că la Arhiepiscopie e corectitudine, iar vremea țepelor a încetat.

Cum se face că …… a promovat așa rapid în funcții și e ….. în Arhiepiscopia Sucevei? Cât a cântărit faptul că a fost ……..? Cum de a fost avansat așa rapid tocmai în eparhia unde ……?

…….. cum a aterizat tocmai din ….. în Suceava, din câte eparhii sunt, tocmai la Suceava, unde …..? Ba, mai mult, a primit și …….. Numirile la Suceava se fac pe baza de PCR (Pile, Cunoștințe și Relații)?”

A.D.

Doamne, ajută!

Numirea celor două persoane pe respectivele posturi nu s-a făcut pe principiul insinuat de dumneavoastră, ci pe cel al competenței și al experienței, ei fiind din timpul facultății în anturajul unor mari ierarhi.

Bucurii!

„Înaltpreasfințite,

Am încă o nelămurire. La ….. a fost numit un părinte ce a fost la …….? Daca da, de ce a fost numit ca stareț o persoană ce a turnat la Securitate, chiar el recunoscând? Există un articol în Adevărul unde recunoaște.

De ce preoții divorțați nu mai pot fi promovați, însă securiștii, da????????”

A.D.

Doamne, ajută!

Părintele despre care faceți vorbire nu a fost promovat, pentru că toată viața a fost în funcție de conducere, ci sfinția sa și-a dorit să se ocupe de construirea respectivei mănăstiri din dragoste pentru cei doi mari duhovnici pe care i-a cunoscut de când era copil, părintele fiind dintr-o localitate apropiată. În plus, îl recomandă experiența.

Pace și bucurie!