Răspunsul ierarhului – 2 august 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Părinte,

Sărut-mâna! De câteva zile mă macină un gând și nu știu ce trebuie să fac mai departe… Acum câteva săptămâni am programat împreună cu viitorul soț nunta, mai exact am semnat contract cu domnii de la sală, cu formația și fotograful… Însă nu ne-am dat seama decât zilele acestea că în data de 3 iunie 2023 (ziua în care am programat nunta) nu se fac nunți, pentru că este ajunul sărbătorii Coborârii Duhului Sfânt… De atunci nu avem liniște și nu știm cum să procedăm. Vă rugăm, dacă doriți să ne sfătuiți.

Mulțumim pentru timpul dumneavoastră!

Cu respect”

D.G.M.

Doamne, ajută!

Dacă nu aveți cum să schimbați planificarea, probabil veți găsi înțelegere, mai ales că multe lucruri au fost date peste cap de pandemia prin care am trecut și încă trecem.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna!

Am o nelămurire, dacă îmi îngăduiți.

Din moment ce Mântuitorul Hristos a răsturnat mesele comercianților, Biserica Ortodoxă Română de ce face comerț cu prescuri, vin, lumânări, tămâie, icoane, cruciulițe, metaniere, etc.? De ce nu sunt gratuite?

Nu este Hristos capul Bisericii și modelul absolut?  Hristos e de acord cu acest comerț, din moment ce nu era de acord în secolul I?”

A. D.

Doamne, ajută!

Stimată doamnă, episodul evanghelic la care faceți referire surprinde mânia manifestă a lui Iisus față de cei care, preocupați prea mult de îndeplinirea formală a legii și de cultul sacrificial practicat în acea vreme, făceau ca templul să semene mai degrabă cu o peşteră de tâlhari în care se împărţea prada, după cum anticipase Ieremia (7, 11). Nu cred că este cazul de a compara aceasta cu pangarul bisericilor. Mântuitorul denunță violenţa jertfelor sacrificiale în numele Domnului, îndemnând la iubire, milă, pace, rugăciune, ascultare, care sunt cele mai plăcute jertfă pentru Dumnezeu. Ori lumânările, prescurile, vinul, tămâia și celelalte pe care le găsim la pangare sunt expresii ale recunoștinței pe care suntem chemați să o arătăm față de Dumnezeu prin cuvintele: „Ale Tale dintru ale Tale, Ție Îți aducem de toate și pentru toate.”

Cu toate acestea, vă asigur că atunci când Statul Român va returna Bisericii toate proprietățile confiscate, aceasta va oferi gratuit toate cele enumerate de dumneavoastră. Vă rugăm să faceți demersuri în acest sens!

Post binecuvântat!

„Doamne, ajută!

De ce părintele … nu este arhimandrit, deși are niște cuvinte înălțătoare? Intervențiile sale de pe Canalul de YouTube al … sunt apreciate de către credincioși.

De ce numai cei … sunt promovați rapid în rang (de exemplu, părintele …), iar restul monahilor … nu? Esența monahismului sunt cei …?

Ne iertați îndrăzneala.

Post binecuvântat!”

A. N.

Doamne, ajută!

Ne bucură faptul că îl apreciați pe părintele stareț, dar, din păcate, ședințele Sfântului Sinod s-au organizat mai rar în ultimii doi ani. Puțină răbdare!

Post cu folos!