Răspunsul ierarhului – 19 iunie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Vă rog să mă ajutați cu o informație în ceea ce privește Taina Sfintei Cununii. Dacă nu se face căsătoria civilă, nu se obține Certificatul de Căsătorie de la Primărie, se poate îndeplini Taina Căsătoriei? Cei doi pot fi căsătoriți în Biserică?”

C.

Doamne, ajută!

Taina Sfintei Cununii nu se poate săvârși decât pentru cei căsătoriți civil.

Pace și bucurie!

„Sărut mâna,

Dacă doi concubini și copilul lor de 8 ani au spus, din neștiință, lepădările de la botezul unui bebeluș, se mai pot căsători? Naș trebuia să fie concubinul.

Concubina a ținut lumânarea și a ajutat la îmbrăcarea bebelușului, concubinul a ținut copilul în brațe, a prins copilașul din cristelniță, a spus la sfârșit: Mi ai dat un păgân, ți am dat un creștin. Copilul nostru de 8 ani a spus Crezul (în gând și mama).

Preotul a menționat ca nași pe concubini, dar nu eram cununați.

Ne mai putem căsători?

Mulțumesc!

Doamne, ajută!”

D.P.

Doamne, ajută!

Dacă doar ați asistat la slujba Sfântului Botez al acelui prunc și l-ați mai ajutat pe naș atunci când a fost nevoie nu este un impediment la căsătoria dumneavoastră.

Casa binecuvântată!

„Înaltpresfintite Părinte Calinic, am dori să ne faceți câteva lămuriri.

Slujbele săvârșite de preoții caterisiți sunt valide? Cum se poate anula caterisirea unui preot? Și dacă ,da , cine poate face acest lucru?

Vă mulțumim!”

D.B.

Doamne, ajută!

  1. Prin caterisire, harul preoției devine nelucrător și, ca atare, orice slujbă ar face acea persoană este nulă de drept.
  2. Statutul Bisericii Ortodoxe Române prevede procedura de ridicare a caterisirii.

Pace și bucurie!