Răspunsul ierarhului – 19 decembrie 2020

raspunsul_ierarhului_cu_email

19. V.-M. I.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţite Părinte!

Mă iertaţi că vă deranjez, dar neprimind niciun răspuns cu privire la cele trimise, îndrăznesc să vă cer ajutorul. Mă aflu fizic departe de ţară, dar sufleteşte, mereu acasă. Aici unde lucrez sunt restricţii în privinţa Sfintelor Slujbe ale Bisericii. Sâmbăta aceasta se împlinesc 4 ani de când tatăl meu a adormit întru Domnul. Nu am putut veni acasă din cauza pandemiei ca să fac Parastas pentru sufletul lui, iar aici nu se slujeşte sâmbăta. Am ataşat copii după donaţiile făcute către Arhiepiscopie şi vă rog să mă ajutaţi, ca pomelnicele trimise să fie pomenite de sfinţiţii părinţi la sfintele slujbe de peste an, la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi la slujba Parastasului.

M-aş bucura dacă puteţi să îmi confirmati că puteţi să mă ajutaţi ca tatăl meu să fie pomenit la sfintele slujbe, chiar şi numai sâmbăta aceasta, pe 19 decembrie.

Vă mulţumesc!

Dumnezeu să vă răsplătească! Pace şi bucurie sfântă! Sărbători binecuvântate!

Vă rog să mă iertaţi şi să mă binecuvântaţi.” (V.M. I.)

 

Stimată doamnă!

În primul rând, vă suntem recunoscători pentru darul dumneavoastră din lunile iunie, iulie şi august, care a intrat în contul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, după cum se poate vedea în documentele bancare, şi care a fost redirecţionat spre fondul campaniei „Alături la greu”, menită să ofere un sprijin spitalelor suport COVID, pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

Am transmis părintelui stareţ al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou cele două pomelnice trimise de dumneavoastră şi acestea vor fi pomenite, timp de un an de zile, zilnic, atât la Sfânta Liturghie, cât şi la slujba Parastasului, care se săvârşeşte în fiecare sâmbătă. De asemenea, vor fi pomenite şi la racla Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava de preotul slujitor de rând.

Având în vedere că astăzi se împlinesc, după cum spuneţi, patru ani de la mutarea la cele veşnice a părintelui dumneavoastră, părinţii slujitori vor aşeza pe masă jertfă şi vor face pomenire specială la Parastas pentru robul lui Dumnezeu.

Vă mulţumim încă o dată şi vă dorim să aveţi sărbători binecuvântate, cu sănătate, pace şi bucurii duhovniceşti! Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază, acolo unde vă aflaţi!

 

20. M.-C. P.

„Sărut dreapta, Înaltpreasfinţia Voastră! Mă numesc M.-C. P. și am o mare dorință: să îmi găsesc un duhovnic pe sufletul meu, care să mă înțeleagă și să mă ajute să înmulțesc talanții primiți. Un duhovnic pe sufletul meu! Pe lângă rugăciunea personală, ce m-ați sfătui să mai fac pentru a-l găsi? Iertați și binecuvântați!”

Stimată doamnă! Puteţi găsi un duhovnic pe sufletul dumneavoastră, dacă îl căutaţi cu nădejde în Dumnezeu. El nu este departe de dumneavoastră, ci ar putea fi chiar în parohia din care faceţi parte. Vă rog să nu treceţi pe lângă preotul paroh, ci să încercaţi să-l abordaţi. Este duhovnicul prin excelenţă care, indiferent de cât de păcătos sau drept ar fi, – să ne amintim că nici Moise, nici Aaron nu erau cei mai sfinţi oameni din vremea lor şi, totuşi, Dumnezeu i-a pus liderii spirituali ai unui numeros popor –, ceea ce face aici, se pecetluieşte Dincolo. Iar în cazul în care vreunul dintre răspunsurile părintelui nu vă mulţumeşte, nu deznădăjduiţi, citiţi Sfinţii Părinţi şi vă asigur că veţi afla răspunsurile căutate şi chiar mai mult. Astfel, îl veţi ajuta şi pe părintele să sporească duhovniceşte. Ştiut este faptul că şi părinţii duhovnici învaţă de la ucenici, nu doar ucenicii de la ei.

Sărbători binecuvântate!

 

20. R.R.

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră! Sunt credinciosul R.R. și întrebarea mea sinceră către Dvs este următoarea: în virtutea vechilor și bine știutelor «tradiții» ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – sub oblăduirea vrednicului de pomenire I.P.S Pimen – sunteți / veți fi și Dvs de acord în continuare, cu numiri pe posturi de preoți și diaconi, în parohii de tipul sau sistemul «tată – fiu»?

Stimate domn! Hotărârile Sfântului Sinod nu-mi permit să fac astfel de numiri, însă nu exclud posibilitatea ca, atunci când parohia se vacantează, – reţineţi, când parohia se vacantează –, printre candidaţii care se vor prezenta la concurs să fie şi fiul acelui preot pensionar. Însă, în urma examenului care se va susţine pentru parohia respectivă, locul va fi ocupat de cel mai bun dintre concurenţi.

Dacă fiul preotului va fi cel mai bun, ar fi nedrept să nu fie numit. Examenul va respecta criteriile de transparenţă şi echitate şi cine va dori, va putea verifica corectitudinea acestuia.

Sărbători binecuvântate!