Răspunsul ierarhului – 19 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Aș vrea să aflu mai multe informatii despre simbolistica episcopului (ierarhului) la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pe cine simbolizează și de ce?

Mulțumesc.

A.D.

Hristos a înviat!

S-a scris foarte mult despre acest subiect, astfel încât aș face o impietate să vi-l prezint în câteva cuvinte. Vă las libertatea să citiți și să constatați singur rolul episcopului în Biserică. Vă pot recomanda „Liturgica generală” a părintelui profesor Petre Vintilescu, „Liturgica specială” a părintelui profesor Ene Braniște și „Spiritualitate și comuniune în liturghia ortodoxă” a părintelui profesor Dumitru Stăniloae.

Mult succes!

„Doamne, ajută!

Aș dori să vă întreb când a fost publicată ultima dată agenda ierarhilor? Înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști, am întrebat dacă se poate posta agenda ierarhilor la Denii, în zilele de Paști etc… Mereu mi s-a spus să urmăresc site-ul Arhiepiscopiei, deoarece „este actualizat în permanență”. Însă, din păcate, nu s-a postat în niciuna din zile. Nu s-a putut ști unde au slujit ierarhii în nicio zi a Sfintelor Paști. Nu știu ce să mai zic…”

S.S.

Hristos a înviat!

Nu ierarhul se ocupă de publicarea propriei agende, ci Sectorul Media. Dacă agenda nu a fost publicată înseamnă că cei din cadrul sectorului nu au avut suficiente informații privind slujirea ierarhilor, care au libertatea sa-și organizeze programul fără să ceară permisiunea cuiva. În atribuțiile unui ierarh nu intră doar slujbele, ci și multe alte lucrări.

Dacă însă vă doriți atât de mult să aflați unde va sluji ierarhul de care sunteți interesat și nu sunteți mulțumit de promptitudinea cu care se publică acest lucru, vă puteți interesa direct de la colaboratorii acestuia.

Pace și bucurie!