Răspunsul ierarhului – 18 februarie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Înaltpreasfințite, sunt o locuitoare a Comunei Straja. Vreau să știu, dacă este cu puțină, cu ce a greșit părintele Florin Boțic de i se face o așa nedreptate? Noi îl iubim, toți locuitorii de aici, și suntem ca o familie care se ajută ca frații. Tot timpul s-a ocupat de oamenii care au o situație financiară mai proastă și multe altele pe care Înaltpreasfinția dumneavoastră nu le știți. De ce nu ascultați locuitorii de aici și ascultați alte guri mincinoase și egoiste??? De ce vreți să faceți dezbinare în comună? Pentru că asta ați reușit să faceți cu această decizie. Vă rog din suflet, cred că sunteți un părinte bun și am încredere că veți lua aminte la cererile credincioșilor de aici. Suntem mulțumiți de acești preoți pe care îi avem și, ca să știți și Înaltpreasfinția dumneavoastră, tot timpul orice problemă am avut, părintele Florin a fost alinare pentru familia mea și nu numai, pentru mulți locuitori care spun același lucru. Prima dată ați spus că îl veți da afară pe acest părinte bun și blând și acum spuneți că mai aduceți un preot nou care să fie peste aceștia doi, doar să închideți gurile oamenilor. De ce nu aduceți un preot la Parohia 2, deoarece este unul singur?! Eu cred că aici la Parohia 1 este biserică, nu facem mănăstire, și acești doi preoți ajung. Părintele Florin nu a spus niciodată prin ce necaz trece, a ținut durerea în sufletul lui, abia acum s-a aflat în comună datorită deciziei Înaltpreasfinției dumneavoastră care aduce numai tulburare. Nu vă place cum este biserica noastră? Ce vreți, să facem palat din ea? Nu!!! Mulțumim frumos!!! Suntem mândri cu această biserică pe care o avem ca moștenire și amintire de la strămoșii noștri și nu avem nevoie de modificări! Ați mai spus că acest preot paroh nu trebuie să moară ca paroh toată viața, nu? Cu ce drept? Oare Dumnezeu nu vede inimile noastre? Înaltpreasfinția dumneavoastră credeți că nu puteți fi dat jos! ? Dumnezeu ne plătește la fiecare după fapte. Sunteți un Preaînalt, nu Dumnezeu!! Mă rog la bunul Dumnezeu care ne iubește pe toți la fel și nu face diferența între oameni să vă dea gând bun de pace și înțelepciune și toate care sunt de folos pentru a lua o decizie corectă și pentru a nu aduce tulburare în comună!! Dumnezeu vede toate, nu putem noi judeca pe nimeni. Dacă am greșit în ce am spus să mă ierte Dumnezeu și să ne ierte pe toți!”
M.C.

Doamne, ajută!

Apreciem faptul că vă iubiți preoții din parohia din care faceți parte, dar aceasta nu vă dă dreptul să aruncați vorbe nedemne de un creștin ortodox. De aici, orice om de bun simț își dă seama de creșterea duhovnicească a dumneavoastră. Știți, în popor se spune: „După sac, și petic”! Extrapolând, aș spune: „La așa duhovnic, așa fiu duhovnicesc”.

Cât despre numirea unui alt paroh, care este o prerogativă a episcopului eparhiot, aceasta nu înseamnă înlăturarea ori oprirea celuilalt de la slujire (chiar nu ne dorim să se ajungă în acest punct!). Din contra, degrevat de lucrările administrative consumatoare de energie și resurse, părintele dumneavoastră va avea și mai mult timp să se ocupe de mulțimea proiectelor sfinției sale.

Vă doresc să aveți ani binecuvântați, sper însă că nu cu „mulțimea banilor dați de preoții dumneavoastră” ierarhilor și consilierilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, după cum ați afirmat!

„Bună ziua!

Fumatul chiar ucide?”

I.A.

Doamne, ajută!

Din păcate, și fumatul ucide, atât sufletul, cât și trupul.

Să fiți sănătoși!

„Părinte arhiereu, suntem un grup de credincioși care constatăm cu regret și mare durere că lucrurile din Arhiepiscopia Sucevei merg din ce în ce mai prost, scandalurile se țin lanț, iar cultele neoprotestante râd și câștigă teren. În scrisoare de față nu intră în discuție absolut deloc persoana Înaltpreasfinției voastre, și să nu o luați ca un atac direct la persoana dumneavoastră. Problema este gravisimă cu privire la …… consilieri din administrație (……..), care lucrează în stil …… după preferințele lor personale și ……. Asta au făcut dintotdeauna și până vor muri, așa le vor fi metehnele ……. Când ați considerat că …….., care nici nu merită să-i fie pronunțat numele, pesemne că această organizație ….. mai tare s-a …. și lucrează cu …… de dinainte. De ce? Fiindcă ați înființat multe posturi de preoți, iar comisia care se ocupă cu numirile este formată numai din persoane ……. Dumneavoastră lipsind din comisiile de evaluare, …… își face ……., și dă anumite verdicte numai după ce ……. Având în vedere că sunteți prezent mai tot timpul la birou, ar fi necesar să participați la orice ședință sau permanență și nimeni să nu poată face nimic fără decizia Înaltpreasfinției voastre. Se vede de la distanță că transferurile sunt făcute după ureche, fără să se țină cont de regulile statutare. Cei cu capacitate optează pentru parohii de transfer, iar cei de la transfer invers și tot așa. În oricare altă episcopie, lucrurile sunt clare, parohiile de transfer sunt pentru preoții cu vechime, iar cele de numiri, pentru tinerii teologi. Am văzut și noi acuma, niște rezultate afișate. Dar de ce numai acum și nu întotdeauna? Poate sunt unii dintre concurenți care nu doresc ca numele lor să fie afișate pe site-ul arhiepiscopiei. De protecția datelor cu caracter personal și securitate nu s-a auzit în Eparhia Sucevei? Se va auzi de acum. Ne luăm angajamentul că vă vom ajuta cu mare drag să scăpați de toți clericii din administrație care sunt …….., pentru ca Arhiepiscopia să redevină la sfințenia și frumusețea pe care a avut-o altădată. Şi revenind la subiect, nici nu vrem să ne gândim și la ….., acolo unde lucrurile iau o întorsătură foarte urâtă și vor fi repercursiuni și consecințe nefaste pe termen lung. Păcat că acești consilieri au avut ……. și pentru că acesta a avut demnitate, a început să fie ……., pentru fapte imaginare, inexistente. Păcat mare ca un preot bun să fie trecut în rezervă sau numerotat cu numărul 3 sau 4. Și încă ceva, noi nu am știut că părintele ….. are calități de …. și e priceput la ……. Un așa …… trebuie exclus cât de curând posibil din toate funcțiile ce le deține. Chiar dacă veți răspunde sec sau cu aere de învinuiri și răzbunare, noi nu ne panicăm, deoarece știm că avem dreptate. Vă dorim o zi frumoasă!”

M.G.

Doamne, ajută!

  1. Stimate domn, corectitudinea și transparența Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților o veți găsiți în foarte puține instituții din țară. Dacă aveți îndoieli, suntem dispuși să vă răspundem, fundamentat cu documente, la toate nedumeririle dumneavoastră.
  2. Nimeni nu are interes să numească în parohii pe alte criterii decât cele rânduite de Biserică. Dacă cineva vine să spună că din 26 iulie 2020 și până în prezent a dat vreunui consilier sau altcuiva foloase necuvenite pentru obținerea vreunei parohii sau a vreunui post, iar acuzațiile se confirmă, în clipa imediat următoare cel acuzat va suporta consecințele.
  3. Cât despre comisia de verificare a dosarelor, dacă aș fi avut posibilitatea, aș fi numit vreo ceată de îngeri, deși cred că și aceea ar fi fost contestată. Cum nu a fost posibil, am numit persoane cu o foarte solidă pregătire teologică și administrativă.
  4. Numirea celor care au avut cel mai mare punctaj în etapa de evaluare a dosarelor s-a făcut în permanența Consiliului Eparhial. Desigur, într-o astfel de competiție, cum este și firesc, prioritate au fiii eparhiei.
  5. Cât despre teoria „dusului la vale al eparhie” pe care ați evocat-o în text, chiar nu mai este de actualitate. Sunt dispus să vă prezint dările de seamă ale Administrației Eparhiale pentru anii de când sunt arhiepiscop pentru a constata realitatea.

Așadar, vă stau la dispoziție cu tot ce îmi veți solicita pentru a demonstra că în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se lucrează pentru Dumnezeu și Biserică!

Pace și bucurie!