Răspunsul ierarhului – 18 februarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne ajută!

Sunt student la Teologie și am o întrebare. În momentul în care cânt la strană și/sau stau în altar pot să port rasă?”

M.M.

Doamne, ajută!

Da, cu binecuvântarea părintelui paroh sau, în mănăstire/schit, cu binecuvântarea starețului/egumenului. Pace și bucurii!

„Blagosloviți și iertați!

Vă mulțumim pentru hotărârea din 9 februarie 2022, prin care s-a stabilit ca în parohia unde sunt doi sau trei preoți să se săvârșească Sfânta Liturghie și în cursul săptămânii. Ne-am bucura foarte mult ca și Preasfințitul Damaschin, excelent slujitor și predicator, să viziteze în fiecare zi, mai ales în posturi, câte o parohie, deoarece poate coordona mai bine activitatea protopopului misionar și a preoților din parohie. La catedrală și la sfintele mănăstiri să slujească Înaltpreasfinția Voastră, iar episcopul-vicar să slujească la parohii. Sfinte bucurii!”

P.P.C.

Doamne, ajută!

  1. Faptul că peste puțin timp în eparhie vom avea un Ioan Gură de Aur, sau un Grigorie Teologul, sau un Asterie al Amasiei, sau un Ilie Miniat, sau toți la un loc, nu face decât să mă bucure. De altfel, susțin prin publicații și încurajez activitatea predicatorială la nivel de eparhie.
  2. Cât despre unde și cât să slujească chiriarhul sau episcopul-vicar, nu dumneavoastră puteți decide. Aceasta este o prerogativă a chiriarhului, iar uneori a patriarhului sau mitropolitului.

O zi cu pace!

„Doamne, ajută!

Un călugăr pustnic pe nume …. stă în munți, are o cabană la ….., mai departe în ….. parcă a zis. Sărăcuțul de el. Este de loc de pe lângă ….. și de acasă am înțeles că îl chema …… Acesta a fost călugăr la *(…) și mai multe făcea. Iar la ….., mai precis la *(…) la … zis porecla …., omul cu scandal dinainte cu … ….. cu alt călugăr, ….., *(…) Călugărul …. era și bucătar, făcea mâncăruri foarte bune și un călugăr supus și foarte credincios și bun. Acești doi călugări iarna, într-o zi foarte geroasă, seara, *(…). Dar acuma de hram la această sfântă mănăstire a sosit acest călugăr ….. Tot acolo, de hram, acum un an sau doi în urmă, *(…) vine la el și *(…) și-l găzduiesc oameni și desparte casele oamenilor și bagă intrigă între oameni să se certe, …. Dacă îți faci de lucru cu el, nu mai poți scăpa de el, vine la ușa omului, ca unul care nu este vinovat de nimica și …. Iar acuma este foarte bun prieten cu preotul care slujește în …. Preotul care slujește în … este ….. A fost chiar cu acest preot cu mașina acest călugăr și alt călugăr, …., la sfânta biserică din …., de …., de hram, anul trecut. Umblă cu barbă, cu păr lung și cu reverendă și …, cred chiar și de la sfintele mănăstiri și sfintele biserici. La …., la *(…). Poate să-l prindeți și să-l descălicători, să nu se mai dea călugăr.”

*Întrucât anumite fragmente sunt ofensatoare și nu pot fi verificate, au fost cenzurate.

I.

Doamne, ajută! Sectorul Exarhat va face o anchetă privind cele sesizate. Vă mulțumim!

„Doamne, ajută!

Vă rog să-mi spuneți, este păcat să trăiască doi frați cu două surori? Deoarece la noi în familie s-a făcut o mare dezbinare, deoarece părinți mei sunt de acord cu acest lucru. Eu știu că nu este normal așa ceva, de asta doresc un răspuns de la Înaltpreasfinția Voastră.”

G.L.

Doamne, ajută!

Situația descrisă constituie cuscrie de tipul II, grad al IV-lea, între consângenii celor doi soți. Canoanele Bisericii opresc până în gradul al VII-lea inclusiv. În gradul al IV-lea se acordă dispensă doar de către Sfântul Sinod. Pace și bucurii!

„Blagosloviți și mă iertați. Mă numesc … și fac parte din … și am niște lucruri neclare în privința actualului preot paroh, …. De când a venit în parohia noastră, a venit cu niște obiceiuri foarte neobișnuite. La praznicul de pomenire de 40 de zile cere așa: tocător, cuțit, prescură, și apaus, să fie cumpărate de la sfinția sa, și dacă se face după împlinirea a 40 de zile, cere o alta slujbă și Panahida făcută sub nu știu ce motive. Aici în sat la mine a decedat un creștin, dar a murit fără lumânare și s-a cerut familiei … de lei pentru a-i face nu știu ce sfinte slujbe, să nu se ducă în iad și să nu îi bântuie pe cei rămași în urma (familia în cauză). L-am avut paroh pe părintele … de ani, am fost binecuvântați de Bunul Dumnezeu cu asemenea lucruri. Următoarea întrebare este. Din câte știu eu, dacă sunt în sat 40 de familii, se face parohie și vom avea paroh. Este posibil să vina un preot și la noi, să îi înțeleagă pe bătrânii satului, să țină un cuvânt la sfârșit de slujbă așa cum trebuie, ….. Mulțumesc și iertați îndrăzneala.”

V.G.

Doamne, ajută!

Situația este rezolvată. La … s-a înființat parohie, iar de la 01.03.2022 va veni tânărul …, care a fost hirotonit preot și care a încheiat și perioada de practică liturgică.

Pace și bucurii!

„Cum poate lupta tânărul cu somnul, cu akedia și cu ispita pierderii timpului?

Binecuvântați și iertați!”

A.O.

Doamne, ajută!

Citiți Filocaliile și veți afla remediile bolilor dumneavoastră. Mult succes!

„Înaltpreasfinția Voastră, sunt monahul …. și viețuiesc în Sfântul Munte, la Chilia „Sfântul Nicolae” din Kapsala. Am o problemă cu sănătatea, sunt alergic la înțepături de insecte, și nu pot sta în Athos. Am auzit că părintele Horga care a construit trei schituri în sat la el a trecut la cele veșnice și aș vrea să vă rog, dacă mă primiți, să viețuiesc la un schit dintre cele trei. Vă mulțumesc!!! Aștept să îmi trimiteți un răspuns.”

N.

Doamne, ajută!

Când veniți în țară, vă așteptăm la Centrul Eparhial pentru o discuție.

Pace și bucurii!

„Sărut mana, Înaltpreasfinția Voastră!

Sunt o fată din Arhiepiscopia pe care o păstoriti și de ceva vreme am început să am o relație mai apropiată cu un tânăr care aparține altui cult religios. Am încercat să îl atrag spre Sfânta Biserică, însă, din păcate, nu manifestă nicio plăcere în acest sens. Eu provin dintr-o familie de oameni cu frica de Dumnezeu și nu aș putea să continui o relație în acest fel. Cum credeți că aș putea să îi arăt cât de frumoasă este viața în calitate de creștin-ortodox? Principalul motiv invocat de el este că vede totul ca pe o afacere, unde nu se ține cont de câte greșeli sau păcate ai făcut, ci de cât anume donezi la Biserică. Vă rog din suflet să mă ajutați în acest sens. Doamne, ajută!”

M.A.

Doamne, ajută!

Când Filip l-a găsit pe Natanael, i-a zis: „Am aflat pe Acela despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Și i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino și vezi.” (Ioan 1, 45-46). Așadar, recomandați-i să vină și să vadă că Ortodoxia nu este o afacere, ci, dincolo de frumusețile acesteia, ea este adevărata trăire în Hristos, care ne arată Calea, Adevărul și Viața în Hristos. Că mai sunt și unele derapaje ale unor clerici, deși nu ar trebui să fie, oameni fiind, se mai întâmplă; au căzut și îngerii, darămite oamenii. Bucurii!

„Bună ziua!

Vreau să vă spun că preotul …. din …. face *(…). Oamenii i-a câștigat nu prin luptă dreaptă, ci manipulând și înșelând. Prieteni îi are pe cei cu care *….. Consilierii bisericii, care sunt rude între ei ori consilieri la primărie, sunt aceeași de pe timpul preotului …., care a *(…) a fost îmbrățișată și amplificată de preotul ….. Poți fi și slujitorul Domnului, și *….? Știți cum se spune: „În față vopsit gardul și în curte leopardul. Așa e și în cazul preotului …., una spune, alta face. E un om *….

Predică numai *(…). Ce se întâmplă în sat e trist. Oamenii nu mai au încredere în Biserică …… Biserica a ajuns loc de batjocură și nu un locaș sfânt. Credința a dispărut, fiind înlocuită de mândrie, prefăcătorie, urâciune și invidie.

Preotul …. este *… frecvent la slujbe de către preotul …., care e mai tânăr. Ne rugăm permanent să îi dea putere preotului …. ca să *(…).”

*Întrucât anumite fragmente sunt ofensatoare și nu pot fi verificate, au fost cenzurate.

I.A.

Doamne, ajută!

Săptămâna viitoare va fi trimisă o comisie, care va verifica cele sesizate de dumneavoastră. Veți fi contactat pentru a vă susține cele reclamate. Mulțumim!