Răspunsul ierarhului – 16 iunie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Vă rugăm frumos să ne spuneți ce trebuie făcut pentru a obține datele cu anii de muncă trecuți în cărțile de muncă care au ars la arhiepiscopie cu câțiva ani în urmă.

Vă mulțumim frumos.”

M.

Doamne, ajută!

Dacă ați avut carte de muncă până în ianuarie anul 2011, atunci o adeverință privind vechimea poate fi solicitată la Casa de Pensii Suceava, deoarece până în acel moment toate cărțile de muncă au fost scanate de fiecare Casă de Pensie din țară. În anul 2011, toți angajatorii, prin serviciul personal-resurse umane au avut obligația de a restitui salariaților, în baza unui proces-verbal, cărțile de muncă.

Pace și bucurie!

„Sărut-Mâna, Sfinția-Voastră !

Este corect ca după ce noi citim din „Psaltirea lui David”, să continuăm să ne rugăm cu rugăciunea având formula următoare: „Pentru Preafericitul Părinte Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, și pentru toți episcopii, preoții și diaconii, monahii și monahiile, drept-slăvitorii creștini; care pentru Dreapta-Credință în Ucraina sunt prigoniți și din bisericile lor izgoniți !”?”

C.I.

Doamne, ajută!

La Psaltire puteți pomeni fără niciun fel de restricții. Doar la Sfânta Liturghie sunt unele restricții, nu însă în cazul celor enumerați de dumneavoastră.

Pace și bucurie!

„Blagosloviți și iertați, Înaltpreasfinţia Voastră! Un caz. De exemplu: Eu am început o relație cu fata verișorului meu de al doilea. Am aflat recent despre înrudirea noastră. Se mai poate să continuăm relația? Se poate obține de la chiriarhul locului binecuvântare?”

G.M.

Doamne, ajută!

Acesta este un caz de rudenie de sânge în linie colaterală, gradul 7. Deși Sfintele Canoane opresc o astfel de căsătorie, chiriarhul poate da dispensă în cazul rudeniei de gradul 5, 6 și 7.

Pace și bucurie!