Răspunsul ierarhului – 16 ianuarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

57. C.D.

„Înaltpreasfinția Voastră, un teolog care nu a promovat examenul de capacitate (a fost declarat respins) este posibil să fie numit consilier în administrația eparhială, apoi să fie hirotonit preot?” (C.D.)

Stimate domnule! Un teolog care nu a promovat examenul de capacitate poate ocupa un post în administraţia eparhială, în funcţie de abilităţile pe care le are, şi sub rezerva că se va prezenta la proximul examen de capacitate restant organizat. Examenul de capacitate preoţească este echivalentul unui examen de titularizare, pentru ocuparea unei parohii, nu a unui post în administraţia eparhială, situaţie în care priorităţile Bisericii primează. Pentru liniştea dumneavoastră, aş vrea să vă spun că cei mai mari vicari şi consilieri de pe lângă centrele eparhiale nu au dat un astfel de examen, pentru că nu era în practica Bisericii, organizarea acestor examene fiind de dată recentă.

Şi ca să fim sinceri până la capăt, sunt foarte puţini ierarhi din ţară sau străinătate, români sau străini, care au trecut printr-un astfel de examen. Ispitirea din Comisia canonică preliminară alegerilor era echivalentul unui astfel de examen. An binecuvântat!