Răspunsul ierarhului – 16 decembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna!

În caz că un preot dorește să aibă o firmă, are nevoie de binecuvântarea chiriarhului?”

A.

Doamne, ajută!

Da, însă depinde de profilul firmei.

Pace și bucurie!

„Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic,

Sunt absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, cu masterat în teologie, cu examen de capacitate preoțească și vin cu o întrebare și o rugăminte:

Când mai scoateți la concurs postul de preot coslujitor la …..? Întrucât nu am obținut un răspuns la protopopiat la ….., unde am sunat și mi s-a spus să întreb la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, am sunat la arhiepiscopie și nu mi s-a dat un răspuns concret, ci unul mai degrabă a lehamite sau, dacă vreți, evaziv („din câte știu s-a desființat postul de preot coslujitor”)??!!?!?!?

„Gura lumii” spune că postul acesta a fost doar o diversiune și că „…..”. 

Mulțumesc anticipat pentru eventualul răspuns!

Zi binecuvântată!

V.N.

Doamne, ajută!

Postul doi despre care faceți vorbire este suplinit de părintele pensionar. Parohia având  până în 300 familii și nu 500 cum se reclamase, nu se justifica prezența a trei preoți. După trecerea celor cinci ani de grație acordați fiecărui părinte pensionar, potrivit hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial, se va scoate la concurs și postul de preot slujitor II. Totuși, cei interesați se pot înscrie la concurs pentru unul dintre cele patru posturi vacante de preot slujitor II, trei în Municipiul Câmpulung Moldovenesc și unul în orașul Gura Humorului.

Mult succes!

„Sărutăm dreapta, Înaltpreasfințite,

Suntem enoriași și ctitorii bisericii din …., și suntem nevoiți să ne adresăm cu amar Înaltpreasfinției voastre. Să ne fie cu iertare că nu vrem să facem rău la nimeni, dar ne-ați trimis un preot smintit. Eram bucuroși și cu nădejde mare în părintele ….. Noi suntem oameni gospodari și cu frică de Dumnezeu, dar nu putem merge la sfânta biserică la ora 5 dimineața, avem și noi animale de îngrijit. La zece jumătate este gata slujba, n-avem când să ne rugăm, spovedim și împărtășim cum se cuvine. Liturghia de la miezul nopții se face cu luminile stinse și lumânări peste tot, Doamne, ferește!, ne poate lua foc biserica. Dacă încercăm să spunem ceva e cu supărare, părintele bătrân a fost dat deoparte și batjocorit. Ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne ajute.

Sărutăm dreapta!”

B.I.

Doamne, ajută!

Nemulțumirile dumneavoastră au fost trimise spre analiză inspectorului bisericesc. Sărbători binecuvântate!

„Săru mâna, Înaltpreasfințite, unde există hramul cu Sfântul Daniil Sihastrul?”

A.M.C.

Doamne, ajută!

Atât Mănăstirea Voroneț, cât și Mănăstirea „Sfântul Daniil Sihastrul” din Comuna Putna îl au ca ocrotitor pe acest mare cuvios român.

Pace și bucurie!