Răspunsul ierarhului – 14 mai 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Hristos a înviat, Înalt Preasfințite Părinte Arhiepiscop! Am o durere pe suflet atât eu, cât și mai mulți fii duhovnicești ai eparhiei pe care o păstoriți. Ce s-a întâmplat cu toate lucrurile ce i-au aparținut vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, părintele nostru? Atât eu, cât și mai mulți fii ai eparhiei am vrea tare mult să existe un muzeu sau un spațiu amenajat în memoria părintelui nostru Arhiepiscop, având în vedere și împlinirea a 2 ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arhiepiscop Pimen. Binecuvântați și iertați!”
N. S.

Hristos a înviat! Lucrurile personale ale Înaltpreasfințitului Părinte Pimen se află în căsuța sa de la Sihăstria Putnei. Personal, am inițiat la Sihăstria Putnei un muzeu în memoria vrednicului de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen, dar, din păcate, din lipsă de fonduri, încă nu au început lucrările. Să sperăm că se va realiza și acest proiect, care este foarte generos. Doamne, ajută!

„Bună ziua! Îmi cer mii de scuze că vă răpesc câteva minute din timpul mult prea prețios. Sunt un enoriaș cu frica lui Dumnezeu care de curând am ajuns în zona mănăstirilor din Neamț. Cu mare tristețe am descoperit faptul că moaștele singurei sfinte născute în România (Sfânta Teodora de la Sihla) nu se află în România, ci este depusă în catacombele de la Kiev. În aceste vremuri tulburi, cu război între Rusia și Ucraina (din câte știu Ucraina este țară prietenă cu România), nu se poate încerca „readucerea” moaștelor Sfintei Teodora înapoi în zona Mănăstirii Sihla? Cu deosebită considerație, C.S.”

Hristos a înviat! Cu ani în urmă, în 1992, când Sfânta Teodora a fost canonizată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, au fost câteva tentative în acest sens din partea mitropolitului de la acea vreme, actualul Patriarh al României. Din păcate, acele încercări au eșuat. Mai mult, moaștele Sfintei Teodora au fost luate de la vederea pelerinilor și tăinuite într-un depozit. În aceste zile, readucerea moaștelor Sfintei în țara noastră, în cazul în care s-ar primi acceptul pentru aceasta, ar constitui o procedură destul de anevoioasă, având în vedere convulsiile sociale, ecleziale și militare din Ucraina. Pace și bucurie!

„Hristos a înviat! Am o întrebare la dumneavoastră. Dacă mă puteți ajuta. Mie îmi place de un băiat. Nașii mei de botez sunt cumătri cu el. Ne putem căsători?”
D. B.

Adevărat a înviat! Din câte am fost informat, la această întrebare v-a răspuns consilierul eparhial de resort. Doamne, ajută!

„Hristos a înviat, Înalt Prea Sfințite Părinte! Vă scriu în legătură cu niște evenimente care se întâmplă în parohia din care fac parte, evenimente care nu cred că au ajuns la urechile departamentelor superioare ale arhiepiscopiei… Este posibil ca un preot hirotonit acum 14 ani de zile (preot 2, … să fie folosit pe post de cântăreț (de către paroh …) duminică de duminică fără opreliște și să i se permită slujirea la altar doar în zile de sărbătoare? Este posibil ca paroh să ceri … pentru tine și … pentru preotul 2 la o înmormântare, iar mai apoi să îi dai preotului … și să îi zici că restul trebuie contabilizați? Este posibil ca dintr-un salariu de preot …? Este posibil ca acest preot 2, … pe numele său, să primească hirotesia întru duhovnic abia acum câteva luni în urmă, la … , după 13 ani de slujire la altar, sau mai bine zis la strană, pentru că acolo și-a petrecut majoritatea timpului, și nu în altar, unde ii este locul? Pentru mine lucrurile astea sunt din cale afară de anormale… Și aș avea rugămintea ca aceste mari nereguli să fie cercetate și luate măsurile cuvenite… Ar mai fi multe de spus despre modul în care acest preot paroh își desfășoară dictatura în comunitatea noastră. Și aș mai avea rugămintea ca în cazul în care se vor cerceta aceste lucruri, adresa mea de e-mail sa rămână sub anonimat. Iertați și binecuvântați.”
A. S.

Hristos a înviat! Nemulțumirile dumneavoastră au fost direcționate, pentru verificarea celor sesizate, către părintele inspector bisericesc. Ceea ce vă pot spune este că, în acea parohie, în sectorul părintelui despre care faceți vorbire, se va construi o nouă biserică. Doamne, ajută!

„Hristos a înviat! Doamne ajută! Să îmi fie cu iertare îndrăzneala, nu sunt vrednică a mă adresa Înalt Preasfinției Sale Părintele Calinic. Scriu cu umilă îndrăznire și doresc în schimbul unei întrebări … să mă adresez cu o mare rugăminte, la care mult mă rog, să primesc un răspuns. Am 30 de ani și sunt din satul … . După plecarea mult iubitului nostru păstor, Sfinția Sa Părintele … , am rămas debusolați, un sat de oameni modești, dar din nefericire câteodată mândri și răutăcioși. Cu sufletul gol rămânând, mi-am propus să îl urmez pe cel ce mi-a fost „îndrumător ” în viață, încă de când eram copil dar…, circulând vestea că noul preot venit să slujească în casa Domnului este plăcut ca om și chiar o alinare, am simțit o anume chemare și am mers să îl cunosc. Sfinția sa Părintele …, un chip vesel, de o bunătate vizibilă, a sădit sămânța speranței și iubirii de Dumnezeu în sufletul multora dintre noi. Deloc aspru la vorbă, deși poate ar fi necesar câteodată, bunul nostru părinte ne-a atras de partea lui încă de când l-am întâlnit. L-am primit cu drag atât în casele noastre, cât și în sufletul nostru. Țin să mărturisesc că Sfânta Spovedanie era o obligație pentru mine înainte ca Sfinția sa să o transforme într-o necesitate. Ne îngrămădim cu drag la ușa Bisericii … ca să primim gânduri bune și liniște sufletească de la cel care ne-a devenit păstor. Din zvonurile ce se aud pe ulițele satului, a ajuns la urechile casei noastre că Sfinția Sa Părintele … a avut reclamații, întocmai de la cei ce se înrudesc prin sânge cu mult iubita mea familie. Am refuzat să cred că tocmai dumnealor, o mână de oameni a cărei prezență nu se simte în Sfânta noastră casă, pentru că nu iau parte la Sfintele Slujbe, au avut nedreapta îndrăzneală să aducă asemenea ofense păstorului nostru îndrăgit care mult a încercat să ne mulțumească pe toți. Din teama ca „turma” satului va rămâne fără păstorul iubit, am marea rugăminte ca la acest dosar cu reclamații, pe care cel mai probabil consăteanul nostru … l-a umplut cu nemulțumiri, să adăugați și această părticică dintr-un colț al satului care își strigă amarul. Am rămas deja dintr-o mare nedreptate și răutate din partea unor oameni care nu știu de Sfânta Biserică sau de Sfintele Slujbe fără priceputul nostru epitrop. Priceperea lui în curtea bisericii este esențială. Ambiția acestor persoane de a lăsa pustie casa Domnului, de a lăsa turma din care ei nu fac parte, fără îndrăgitul îndrumător Sfinția Sa Părintele … , a cărui binefacere este deja nemăsurată încă de când a trecut pragul bisericii satului, nu este decât o dușmănie și o răutate pornită împotrivă fără motiv. Vă scriu cu multă durere în suflet, deoarece nădăjduiesc că există iubire și bunătate în fiecare dintre noi, iar această speranță și nădejde începe să dispară odată cu aceste nedreptăți. Liniștea si armonia domneau în satul nostru, până să fie tulburată de controverse.

«Fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.»”

M. P.

Adevărat a înviat! Stimată doamnă, nimeni nu l-a reclamat pe preotul dumneavoastră și, ca atare, nu sunt motive să fie schimbat. Pace și bucurie!