Răspunsul ierarhului – 13 ianuarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte!

Vă deranjez cu acest email în scopul de a vă face cunoscută o situație din Parohia ….. unde este paroh …… În primul rând, ceea ce voi relata în continuare nu este o reclamație cu tentă răutăcioasă, ci doar o solicitare de clarificare. După cum presupun că știți, în ….. majoritatea familiilor țin sărbătorile ortodoxe pe rit vechi, iar familiile care țin sărbătorile pe rit nou (aproximativ ….) sunt în minoritate. Am decis să vă fac cunoscută această situație în urma unei „anomalii” care a avut loc în acest an – 6.01.2024, dată la care toți cei care ținem pe nou am sărbătorit marele Praznic al Botezului Domnului (zi care coincide cu Ajunul Crăciunului pe rit vechi). O sărbătoare deosebit de importantă în care nu s-a ținut Sfânta Liturghie. Cauza? Părintele a ales să meargă cu icoana, cu Nașterea Mântuitorului pentru cei pe stil vechi. În ….. nu se procedează ca în restul satelor și orașelor unde preoții parohi vestesc Nașterea Domnului în zilele premergătoare Marelui Praznic, ci umblatul cu icoana se desfășoară în ziua de Ajun și în zilele de Crăciun. Este normal? De ce nu se merge cu icoana până în data de 6 ianuarie ca în felul acesta și familiile care sărbătoresc pe rit nou să aibă parte de Sfânta Liturghie de Bobotează? Chiar dacă comunitatea care ține pe nou este una mică, totuși ar trebui să aibă parte de Sfinte Liturghii în zilele de sărbătoare cu cruce roșie (specific că în unele sărbători se face Sfânta Liturghie), mai ales de ziua Botezului Domnului. Până la urmă trăim cu toții în România, țară în care Patriarhia Română a ales să sărbătorească pe rit nou, de asemenea și Arhiepiscopia Sucevei sub care se află și această parohie care funcționează se pare după reguli proprii și oarecum ciudate, reguli care nu pun în prim plan importanța deosebită a sărbătorilor, ci se axează mai mult pe tradiții și obiceiuri vechi care contravin învățăturilor bisericești. 

Cu puțin efort cred și sper că aceste probleme pot fi rezolvate, chiar cu mare ușurință.

Aștept cu interes opinia dumneavoastră cu privire la cele relatate mai sus.

Cu deosebit respect. Doamne, ajută!”

I.A.

Doamne, ajută!

Am înțeles că situația semnalată de dumneavoastră trenează de două decenii. Sesizarea a fost transmisă spre rezolvare părintelui inspector bisericesc și părintelui protopop.

Personal, vă asigur că cele semnalate de dumneavoastră nu se vor mai repeta.

An binecuvântat!

„Înaltpreasfinției Sale,

Părintele Arhiepiscop Calinic,

Sărut’mâna, Înaltpreasfinția voastră,

Vă scriu cu o întrebare.

Antihristul sau forțele răului, care or fi ele, vor să cucerească și Cerul dacă se cred ca Dumnezeu și dacă vor să fie mai sus decât Dumnezeu?

Pot să pășească spre a face acest lucru? Pot face acest lucru dacă – și după ce – ar cuceri Pământul? Nu le oprește Cerul înainte de a face orice pas pentru a ajunge mai sus decât pământul?

Vă mulțumesc pentru că ați citit ce am scris.

Și mulțumim, Părinte Arhiepiscop Calinic, că încă ne răspundeți chiar și la cele mai amărâte scrisori, deși trebuie să îndurați tot mereu, după cum vedem și noi, mult mai multe tristeți decât bucurii din citirea lor.

Sărut’mâna.”

A.G.

Doamne, ajută!

Să avem credința că Preamilostivul Dumnezeu nu ne va lăsa pradă forțelor despre care dumneavoastră faceți vorbire. Cartea Iov din Sfânta Scriptură rămâne de referință în acest sens.

An binecuvântat!

„Sărut-mâna!

Aș vrea să aflu, la Mănăstirea Buciumeni, Fălticeni, câte maici viețuiesc?

Vă mulțumesc frumos!”

I.G.

Doamne, ajută!

La Mănăstirea Buciumeni sunt în jur de 45 de maici.

An binecuvântat!

„Înaltpreafinţia Voastră!

……. este numele meu și am studiat Teologia, iubesc Biserica şi Ortodoxia. A apărut la sfârşitul anului trecut un reportaj ……, care arată din păcate modul de ocupare a unor parohii din Biserica Ortodoxă prin anumite practici ………

Din fericire în eparhia noastră aceste lucruri au început să se regleze, dar sunt și multe jocuri de culise. Spre exemplu o modalitate de ocupare a unui post de preot la o biserică, prin artificii asemănătoare situației expuse de …… este următoarea:

În apropierea vacantării unui post, preotul paroh solicită Centrului Eparhial, înalta binecuvântare, pentru aducerea unui preot nou în parohie ca îmbisericit.

După ce preotul paroh sau preotul coslujitor, după caz, se pensionează, sau i se vacantează un post, preotul îmbisericit (pregătit) este numit pe unul din posturile vacante și postul este ocupat de persoana dorită.

Veţi accepta astfel de practici? Sunt multe situaţii pregătite în acest sens, preotul îmbisericit își păstrează calitatea, iar postul vacant se scoate la concurs pentru un candidat care ar vrea să participe, sau preotul îmbisericit ocupă locul vacantat, asemenea situaţiei expuse mai sus?

Agreaţi situaţii particulare, oameni sau preoţi pentru anumite posturi sau orice teolog are o şansă la un post ocupat prin concurs?

Un teolog simplu cu o situaţie financiară modestă ca a mea are vreo şansă sau să mă reorientez?

Se vor organiza examene de Capacitate Preoțească şi pentru accederea în posturile vacante?

Binecuvântaţi!”

A.B.

Doamne, ajută!

Legat de reportajele celor ostili Bisericii, personal nu mă pronunț. Rânduiala Bisericii statornicită prin Statut și hotărâri sinodale trebuie respectată cu sfințenie, iar în cazuri speciale dreptul de devoluțiune îl are chiriarhul. Cât despre preoții care au fost hirotoniți onorific, dacă împlinesc condițiile de ocupare a unui post se înscriu la concurs. Așa cum am spus și altădată, la Suceava aranjamentele nu funcționează. An binecuvântat!

„Bună dimineața!

E păcat dacă fumez și vreau agheasmă???

Pot bea sau nu?”

A.

Doamne, ajută!

Zilele acestea au tot fost oferite răspunsuri la dileme pe această temă, încât chiar nu mai am ce să vă spun.

Gândindu-ne la cât de mult rău poate face fumatul – boli cardiovasculare, tuberculoze, neoplasme și altele, ar fi bine să se renunțe la fumat. Însă fiecare are libertatea să-și gestioneze viața cum consideră mai bine. Desigur, depinde și dacă îi pasă sau nu de viața lui.

Pace și bucurie în noul an!