Răspunsul ierarhului – 12 februarie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfințite Părinte Episcop Calinic,

Vă sărut sfințita dreaptă!

  1. Anatema dată de ROCOR 1983 (Sinodul de la Vancouver) este valabilă și în România?

„Anatema – celor care se ridică împotriva Bisericii Ortodoxe și susțin ca Biserica lui Hristos s-a împărțit în așa-zise «ramificatii», ce diferă una de alta după doctrină și modul de viață, sau că Biserica nu a existat în chip văzut, ci se va constitui abia în viitor, când toate «ramificațiile», sau părțile, sau confesiunile și chiar toate religiile se vor uni într-un singur trup.

Anatema – și celor care nu deosebesc Preoția și Tainele Bisericii de «preoția» și «tainele» ereticilor, dar afirmă că botezul și euharistia ereticilor ar fi suficiente pentru mântuire.

De aici anatema – și celor ce comunică în mod conștient cu ereticii amintiți sau susțin, propagă și iau apărarea ereziei ecumeniste proaspăt apărute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a creștinilor scindați!”

  1. Sinodiconul Ortodoxiei nu este obligatoriu în toate bisericile, mănăstirile și schiturile din România? Poate fi adus la zi Sinodiconul cu textul de mai sus de către preot la cererea a jumătate + 1 din membrii unei parohii cu taxa de cult la zi și citit în Duminica Ortodoxiei?
  2. Există oficial o listă cu toți preoții caterisiți si cu toți preoții nepomenitori din Biserica Ortodoxă Română pe care o putem vedea și noi ca mireni?

Mulțumesc și Vă rog să mă iertați.

Doamne, ajută!”

C.C.

Doamne, ajută!

  1. Toate sunt importante în Ortodoxie, mai ales atunci când sunt folosite cu rost. Însă la fel ca muniția din dotarea unei armate, o folosești numai dacă este cazul. Consider că acum anatemele citite în Duminica Ortodoxiei nu se mai justifică, fiind mai degrabă un gest simbolic. Să fim serioși, numai de afurisenii mai au nevoie oamenii, că încolo au de toate.
  2. La nivel de eparhie există o situație a nepomenitorilor, nu știu dacă și la nivel de Patriarhie. Săracii s-au supărat, spune o apoftegmă, ca văcarii pe sat. Spun aceasta pentru că în Biserică nu s-au simțit efectele hotărârilor acelei Sinaxe din Creta. Toate au rămas întocmai.

An cu multă liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

Înaltpreasfinția Voastră,

Preafericitul Părinte Daniel a spus că pe ordinea de zi a Sfântului Sinod au fost inclusiv propuneri de acordare a rangului de arhimandrit.

Sunt și din Arhiepiscopia Sucevei?”

A.D.

Doamne, ajută!

Da, au fost propuși doi părinți.

An cu mult bine!